Na letištích v Německu v lednu a v únoru přistálo 1658 osob bez povolení, uvádí Die Welt Foto: archiv

Hromadným novoročním útokům na ženy šlo zabránit, kritizuje policii zpráva Sněmovny

Hromadným útokům na ženy během novoročních oslav na přelomu let 2015 a 2016 v Kolíně nad Rýnem se dalo z větší části zabránit. Konstatuje to návrh závěrečné zprávy vyšetřovacího výboru sněmu západoněmecké spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, ve které Kolín leží. Dokument kritizuje nejen chování policie a dalších úřadů, ale i jejich komunikaci s veřejností, uvedl server deníku Die Welt.

Masivním útokům, z nichž řada byla sexuální povahy, se podle návrhu závěrečné zprávy „dalo aspoň z větší části zabránit, pokud by při prvních trestných činech (policie) včas a rozhodně zasáhla“. Pro takový zásah ale chyběl policii potřebný přehled o situaci a na nezvládnutí situace nese podle dokumentu vinu i nedostatek personálu vyčleněného na dohled nad silvestrovskými oslavami.

Ostré kritice vyšetřovací výbor podrobil především vedení zemské policie a kolínskou radnici. Plánovaná bezpečností opatření byla i vzhledem ke zkušenostem z předcházejících let „nedostatečná“. Za „hrubou chybu“ s „fatálními následky“ návrh závěrečné zprávy označuje rozhodnutí zemské policie snížit počet policistů, kteří budou dohlížet na hladký průběh vstupu města do nového roku.

Posudek, který návrh zprávy obsahuje, hovoří mimo jiné o „fatálním sacím efektu“: Když útočníci zjistili, že policie proti nim nijak nezasahuje, stále více se jich k páchání trestných činů přidávalo.

Kromě samotného zásahu ale podle dokumentu, o jehož schválení by měl na počátku dubna rozhodovat zemský sněm, kolínská policie i političtí reprezentanti spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko zcela selhali v krizové komunikaci s veřejností, které poskytly „chybné a zavádějící“ informace. Postup zemské vlády „se soustředil spíše na obranu než na vysvětlení“, což podle návrhu zprávy vedlo ke ztrátě důvěry občanů v úřady.

Kvůli incidentům ze silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem policie přijala více než 1200 trestních oznámení, z toho přes 500 kvůli činům sexuální povahy, včetně znásilnění. Většina podezřelých spadala podle prokuratury do obecné kategorie uprchlíka. Mezi podezřelými bylo nejvíce Maročanů a Alžířanů. Jen zlomek z podezřelých se podařilo obvinit či dokonce odsoudit. Pokud už k odsouzení došlo, pak většinou za trestný čin krádeže či přechovávání kradené věci.

Po silvestrovských útocích v porýnské metropoli zesílilo v Německu volání po tvrdším přístupu k migrantům, kteří se prohřeší proti zákonu. Vliv měly události i na cestovní ruch ve městě se slavným dómem chráněným organizací UNESCO. Počet návštěvníků, kteří ve Kolíně nad Rýnem přenocovali, v meziročním srovnání klesl o 3,5 procenta.

(čtk)