Foto: archiv

Kárná žaloba na soudce Veselého: Pelikán chce jeho hlavu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) požaduje v rámci kárné žaloby na soudce Miroslava Veselého nejpřísnější postih, tedy odvolání Veselého z funkce, a to kvůli jeho kontaktům s advokátem Ivem Halou. Vyplývá to z informací, které poskytla mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová.

Ministr jako kárný žalobce tvrdí, že vztahy s Halou mimořádně vážně narušily důvěru v nestrannost a nezávislost Veselého. O kárné žalobě na Veselého již Česká justice informovala.

Klíčovým důkazem, o který Pelikán opírá svůj návrh, jsou odposlechy pořízené v trestním řízení vyvolaném údajnou snahou o zmanipulování insolvence chemičky Via Chem. V kauze je stíhaná početná skupina lidí včetně Haly a podnikatele Petra Sisáka. Veselý mezi nimi není.

Kárný senát NSS tak musí znovu zvážit, zda jsou odposlechy pořízené v trestních kauzách použitelné v kárném řízení se soudci.

Situací na českobudějovickém soudu se kárný senát zabýval už v únoru. Uznal předsedu krajského soudu Milana Tripese vinným z toho, že na konci prosince 2015 novému soudnímu oddělení nesprávně přidělil 1521 případů. Žádné kárné opatření soud neuložil. Tripes pochybení odmítal, podle něj šlo o běžné manažerské rozhodnutí a postupují tak i jiné soudy. S kauzou Via Chem Group kárná žaloba nijak nesouvisela.

(epa, čtk)