Soudce Miroslav Veselý při jednání NSS Foto: Ivan Holas

NSS v kárném řízení se soudcem Veselým požádá o odposlechy, podle Šimky listinné důkazy na vinu neukázaly

Nejvyšší správní soud (NSS) bude v kárném řízení s českobudějovickým soudcem Miroslavem Veselým žádat o poskytnutí odposlechů. Podle žaloby ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) pěstoval Veselý velmi úzké vztahy s insolvenčním správcem Ivo Halou. Soudce vinu popírá, podle něj šlo jen o standardní pracovně přátelský vztah. Ministr v žalobě navrhuje odvolání Veselého z funkce. Kárné řízení začalo dnes, pokračovat bude v květnu.

Ministr jako kárný žalobce tvrdí, že vztahy s Halou mimořádně vážně narušily důvěru v nestrannost a nezávislost Veselého. Klíčovým důkazem, o který Pelikán opírá svůj návrh, jsou odposlechy pořízené v trestním řízení vyvolaném údajnou snahou o zmanipulování insolvence chemičky Via Chem. V kauze je stíhaná početná skupina lidí včetně Haly a podnikatele Petra Sisáka. Veselý mezi nimi není.

Trestní odposlechy podle dosavadní judikatury nelze v kárném řízení použít. Jsou použitelné výlučně v trestních řízeních týkajících se závažných činů. Veselý ale dal s jejich provedením jako s důkazem souhlas. Podmínil to však tím, že bude zjištěna jejich legálnost. V trestním řízení je podle něj totiž namítáno, že byly pořízeny nezákonně.

Senát správního soudu dnes prováděl listinné důkazy. Jak uvedl předseda senátu Karel Šimka, nevyplývají z nich žádné informace o tom, že by se Veselý dopustil jednání, které by nějak vybočovalo z mezí. Šimka také upozornil na to, že souhlas Veselého k provedení odposlechů jako důkazu nestačí, soud by musel mít i souhlas dotyčného, se kterým Veselý hovoří, například se správcem Halou.

Ministr se z dnešního jednání omluvil, zastupoval ho ředitel sekretariátu Jan Převrátil. Uvedl, že Hala měl například opakovaně Veselého informovat o tom, že jeho kancelář je odposlouchávána. Veselý ale uvedl, že Hala mu jen na chodbě soudu ukázal na mobilu ofocený dokument s informacemi o odposlouchávání.

Řekl, že k insolvenčnímu správci má pracovně přátelský vztah, stejný, jako má k jiným správcům a advokátům, se kterými se u soudu běžně setkává. „Náš vztah se při pravidelném pracovním setkávání vyvíjel. Ne způsobem, že bychom se soukromě setkávali. S přáteli chodíte na pivo, jezdíte na dovolenou, do tohoto to nikdy nepřerostlo. Ale bavili jsme se neformálně, tykáme si, ale takto se bavím s celou řadou insolvenčních správců a advokátů,“ uvedl Veselý.

V kauze společnosti Via Chem Group vznesla policie loni v lednu po razii v ústecké Spolchemii a u Krajského soudu v Českých Budějovicích obvinění z řady trestných činů – ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizované zločinecké skupině.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle kriminalistů potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka, který patří mezi obviněné. Stíhaný je i advokát Hala a dalších 12 lidí, k nimž později přibyla také bývalá českobudějovická soudkyně Marie Červinková.

Již zítra přineseme z jednání kárného senátu podrobnou reportáž.

(čtk, epa)