Profese realitního makléře podle návrhu zákona nebude volná živnost jako dosud, ale živnost vázaná Foto: archiv

Podle asociace „garážové realitky“ oslaví úspěch, zákon regulující makléře se prý nestihne schválit

Asociace realitních kanceláří ČR (ARK) se obává, že zákon o realitním zprostředkování letos nebude schválen. Uvedl to prezident asociace Jaroslav Novotný. Úspěch tak budou slavit různé garážové realitky a pseudorealitní kanceláře, řekl. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), která zákon předkládá, ale věří, že se najde politická vůle normu do konce volebního období přijmout.

Zákon, který výrazně upravuje činnost realitních makléřů, vrátila ministerstvu k přepracování Legislativní rada vlády. „Vzhledem k tomu, že byl vládní návrh zákona opět vrácen k přepracování, nelze očekávat, že by ho ještě v tomto volebním období dostala Poslanecká sněmovna k projednání,“ uvedl Novotný. „Je velká škoda, že úsilí a čas, které přípravě zákona nejdříve věnoval hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, posléze ministerstvo pro místní rozvoj a odborníci z dalších ministerstev a institucí, přišel nazmar,“ dodal.

O návrhu Česká justice obsáhle informovala.

Podle Šlechtové byl hlavním důvodem vrácení návrhu požadavek na rozšíření definice realitního zprostředkování. „V současné době se návrh zákona opětovně upravuje a následně bude znovu předložen legislativní radě k projednání. Chceme a je velmi žádoucí, aby se zákon povedlo schválit ještě v tomto volebním období. Musí ale být i politická vůle,“ doplnila. Legislativní rada vlády se podle jejího mluvčího Jiřího Součka k zákonům v průběhu projednávání nevyjadřuje.

Profese realitního makléře podle návrhu zákona nebude volná živnost jako dosud, ale živnost vázaná. K jejímu provozování bude nutné buď vysokoškolské vzdělání v oblastech jako právo, ekonomie, finance, obchod a stavebnictví, nebo středoškolské s praxí v oboru. Alternativou ke vzdělání a praxi je složení zkoušky pro profesní kvalifikaci obchodník s realitami.

Osvědčení o odborné způsobilosti, které bude jedním ze způsobů doložení odbornosti, uchazečům vydá ministerstvo pro místní rozvoj. V případě porušení zákona hrozí makléřům pokuta až milion korun.

Osvědčení o odborné způsobilosti vydá MMR na základě předložených dokumentů o vzdělání, případně praxi. MMR bude rovněž vést seznam odborně způsobilých osob, který bude veřejně přístupný na internetových stránkách ministerstva. V souvislosti s touto agendou mají na MMR vzniknout dvě pracovní místa.

(čtk)