Jednotný registr by měl podle vlády zlepšit veřejnou i úřední kontrolu přiznání Foto: archiv

Šlachtův náměstek je ředitelem odboru bezpečnosti u Pelikána

Když z bývalého Útvaru pro odhalování oranizovaného zločinu loni odešel jeho šéf Robert Šlachta, následovala ho skupina jeho nejvěrnějších spolupracovníků. O většinu se posléze „postaraly“ instituce v gesci Hnutí ANO. Druhý někdejší Šlachtův zástupce Karel Mikuláš od ledna působí podle zjištění České justice jako ředitel odboru bezpečnosti a krizového řízení na Ministerstvu spravedlnosti.

První Šlachtův náměstek Stanislav Růžička pracuje jako analytik na Nejvyšším státním zastupitelství, na ostravské pobočce olomouckého Vrchního státního zastupitelství působí podle týdeníku Euro Vlastimil Swierczyna, tehdejší podřízený šéfa ostravské expozitury ÚOOZ Jiřího Komárka. Komárek by měl nastoupit k Finanční správě.

Sám Šlachta působí s Pavlem Hantákem, Jaroslavem Pelcem nebo Tomášem Sochrem na Celní správě.

Jak již informovaly Hospodářské noviny, druhého někdejšího Šlachtova muže vzal od svá křídla ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Česká justice nyní získala informace, že se zabývá bezpečností a je aktivní i například ve skupině EMSON, která plánuje využití náramků pro vězně. „Karel Mikuláš je ředitelem odboru bezpečnosti a krizového řízení,“ sdělil Jakub Říman z tiskového odboru.

Šlachta i Komárek odešli od policie loni. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla policejní reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise. Počátkem února konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo Šlachtu odstranit. Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.

Generální inspekce bezpečnostních sborů pak Komárka obvinilaze zneužití pravomoci. Měl se ho dopustit tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informaci“.

Při policejní reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, do níž se sloučily Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reorganizace vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji také někteří žalobci.

(epa)