Zástupce ČAK Robert Němec, děkan Jan Kuklík a poslanec Martin Plíšek Foto: PF UK - Karolína Homolová

Studenti debatovali o novele zákona o advokacii, zajímali se o složení zkouškového testu

Na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy se ve středu večer konala diskuze o návrhu novely zákona o advokacii. Diskutovat přišli za navrhovatele poslanec Martin Plíšek (TOP 09) a za Českou advokátní komoru místopředseda Robert Němec. Debatu moderoval děkan Jan Kuklík.

Studenti debatovali s účastníky o návrhu Martina Plíška, Jana Chvojky, Marka Bendy a Radka Vondráčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 85/1996 Sb., o advokacii, ve znění pozdějších předpisů.

Advokát možná bude smět školit nejvýše tři koncipienty a změní se taky způsob advokátních zkoušek. Navíc by se mohl rozšířit výčet kárných opatření vůči advokátům.

Poslanec Martin Plíšek na úvod shrnul, čeho se novela týká a jaké pozměňovací návrhy provedl po prvním čtení nedávno ústavně právní výbor. „Je otázkou, zda se novela stihne projednat,“ uzavřel nakonec lakonicky. Do konce volebního období totiž zbývají pouze čtyři řádné schůze Poslanecké sněmovny a novela ještě musí projít Senátem a podepsat ji musí prezident.

Debaty se zúčastnili studenti i koncipienti. Foto: Karolína Homolová

 

Robert Němec připomněl, že novela je výsledkem kompromisu, který byl na ČAK dosažen. „Nezastírám, že existují snahy zvyšovat bariéry pro absolventy a snižovat počet advokátů,“ komentoval Němec obavy některých odpůrců návrhu.

Čtěte také: Koncipient Michal Staněk: Jedinou uznávanou praxi by měl poskytovat advokát – školitel

Účastníci se shodli například na tom, že omezený počet koncipientů na školitele profesi prospěje. Němec připomněl případ, kdy jedna advokátní kancelář měla 54 koncipientů.

Studenti se zajímali také o to, z čeho by mohl být složen test, který by nově měl být součástí advokátní zkoušky. Podle Němce by mělo jít o soubor tří až pěti tisíc předem známých otázek. ČAK ale zatím na podobě testu detailněji nepracuje. Novela by měla platit od září tohoto roku, poslanec Plíšek ale připustil změnu tohoto data. Počítá se také s půlroční legisvakancí.

(epa)