Obsahem práce bezpečnostního dobrovolníka je podle zásad publikovaných vnitrem „zejména“ hlídání přechodů, usměrňování pohybu vozidel a pěších při akcích Foto: archiv

Vnitro vyhlásilo druhé kolo dotačního programu „Bezpečnostní dobrovolník“

Ještě do 20. března 2017 mohou obce a města posílat žádosti o dotace v rámci programu ministerstva vnitra Bezpečnostní dobrovolník 2017. Vnitro vyhlásilo 2. kolo oblíbeného programu pro obce, městské části, obvody nebo Hlavní město Praha. Bezpečnostním dobrovolníkem může být osoba plnoletá, bezúhonná a příčetná.

Dotaci nelze například poskytnout na mzdy či odměny zaměstnanců (s výjimkou odměn koordinátora bezpečnostních dobrovolníků a vedoucího projektu), motivační odměny vyplácené v penězích nebo poukázkách nebo na nákup automobilu. O prvním kole dotací již Česká justice informovala.

Naopak jsou dotace určené na pojistné, placené na základě pojistné smlouvy uzavřené obcí, kryjící odpovědnost za škodu na majetku nebo zdraví, kterou bezpečnostní dobrovolník při výkonu dobrovolnické činnosti způsobí sám nebo mu bude způsobena nebo na výdaje spojené s evidencí, koordinací bezpečnostních dobrovolníků a s jejich přípravou pro výkon dobrovolnické činnosti (např. školení), či na výdaje spojené s pořízením materiálního vybavení nezbytného k zajišťování výkonu činnosti bezpečnostních dobrovolníků.

Stejně jako v předešlých letech se bezpečnostním dobrovolníkem může stát osoba starší osmnácti let, které nebyla soudem omezena svéprávnost a která je bezúhonná, tedy nebyla pravomocně odsouzena za spáchání trestného činu.

Dobrovolníci mohou hlídat území

Bezpečnostní dobrovolníci nemají pravomoci orgánů veřejné moci – požadovat prokázání totožnosti, požadovat vysvětlení, vykonávat prohlídky, vstupovat bez svolení na pozemky a do prostor, vykazovat osoby z místa nebo jim naopak přikazovat setrvání na místě.

Mají však pravomoci upozorňovat příslušné orgány na porušení právního řádu, přivolat Policii ČR nebo obecní policii na místo spáchání přestupku nebo trestného činu nebo na základě příslušného pověření podle zákona o silničním provozu zastavovat vozidla v blízkosti školního zařízení k zajištění bezpečného přechodu dětí a školní mládeže přes pozemní komunikaci i mimo přechody pro chodce

Dále se mohou pohybovat se v katastru obce a zjišťovat, zda nedochází či nedošlo ke spáchání protiprávní činnosti, zadržet pachatele trestného činu za podmínek uvedených v ustanovení § 76 odst. 2 trestního řádu, tedy na místě spáchání trestného činu nebo bezprostředně po spáchání činu, je-li to nutné k zjištění totožnosti pachatele, k zamezení útěku nebo zajištění důkazu; přičemž zadržená osoba musí být ihned předána policejním orgánům.

Ideální je skupina tří dobrovolníků

Rovněž se mohou bránit se proti pachateli trestného činu nebo přestupku v rámci nutné obrany, zabránit trestnému činu, přestupku nebo vzniku škody nebo jiné újmy zejména na životě, zdraví nebo majetku v rámci krajní nouze.

Obce a města by měly projekty navrhovat tak, aby v jeho rámci fungovala ideálně skupiny tří dobrovolníků, není to však nepřekročitelnou podmínkou: „Projekt musí být koncipován tak, aby počítal se zapojením minimálně tří bezpečnostních dobrovolníků, a příjemce dotace by měl usilovat o to, aby počet dobrovolníků, který si v projektu nastavil, skutečně získal. Pokud se však v průběhu realizace projektu podaří získat pouze jednoho či dva dobrovolníky, nejde o důvod k vrácení dotace či k ukončení projektu.“  Obce a města musí také určit jednoho vedoucího projektu.

Irena Válová