Lukáš Nečesaný s manželkou Reprofoto Tv Nova

Kauzu Nečesaný bude nově řešit senát Miroslava Mjartana, NS zveřejnil rozhodnutí

Kauzu Lukáše Nečesaného odsouzeného na 13 let vězení za pokus o vraždu bude u Krajského soudu v Hradci Králové řešit senát Miroslava Mjartana. Informoval o tom mluvčí soudu Jan Kulhánek. K hradeckému soudu se případ vrátil poté, co Nejvyšší soud (NS) zrušil pravomocný rozsudek za pokus vraždy kadeřnice v Hořicích a rozhodl, že kauzu bude řešit nový soudce. Podle NS hradecký soud v této věci selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny.

„Nově určený senát se nyní musí podrobně seznámit se spisem, další postup lze předpokládat v řádu několika málo měsíců,“ uvedl Kulhánek. Na webu soudu byla dnes zveřejněna anonymizované verze rozhodnutí dovolacího soudu. Mjartan se svým senátem například v roce 2004 poslal na doživotí do vězení za sérii osmi vražd a dalších trestných činů manžele Stodolovi. V květnu 2012 uložil Mjartanův senát doživotí Romaně Z. za vraždu jejích čtyř dětí na Svitavsku.

Podle usnesení NS musí krajský soud provést znovu celé dokazování. „Dosud provedeným dokazováním nebyl opatřen takový důkaz, který by svým obsahem obviněného jednoznačně usvědčoval a zároveň se nedal zpochybnit z hlediska zásad spravedlivého procesu,“ stojí v rozhodnutí senátu NS s předsedou Janem Bláhou.

Původní předseda senátu krajského soudu Jiří Vacek se případem zabýval třikrát. V lednu 2014 poslal Nečesaného na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. NS v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, už loni v prosinci NS Nečesanému trest opět přerušil.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a ukradl jí 10.000 korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři. Nečesaný přiznal, že v kadeřnictví byl – prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel.

(čtk)