Odsun vojsk Varšavské smlouvy Reprofoto ČT

Dočasně snížený advokátní tarif trvá už dvacet let, sovětská vojska okupovala naši zemi 23 let

Ještě tři roky budou muset zřejmě čekat čeští obhájci, než ministerstvo spravedlnosti vrátí advokátní tarif na úroveň z roku 1997. V tom roce rozhodla vláda o dočasném ponížení odměny obhájců o 10% z důvodů špatných hospodářských poměrů. Tato dočasnost trvá letos dvacet let. Unie obhájců vyzvala ministra k ukončení dočasnosti, ministr nereaguje. Sovětská vojska okupovala zemi dočasně 23 let

Na dočasné stálé nařízení, kterým stát snížil platby za právní služby upozornil ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) prezident Unie obhájců ČR Tomáš Sokol. Unie obhájců už v březnu dopisem vyzvala ministra k ukončení této dočasnosti, která letos oslaví dvacet let. „Vážený pane ministře, v roce 2017 uplyne 20 let od okamžiku, kdy Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo o změně advokátního tarifu spočívajícího ve snížení odměny advokátů za úkony obhajoby v trestních věcech o 10 %. Stalo se tak v situaci, kdy po povodních označovaných v ČR za ničivé, došlo k zhoršení hospodářské situace a tedy z důvodu úspor státního rozpočtu. Stalo se tak, dle tehdejšího komentáře, pouze dočasně a s tím, že jakmile to bude možné, se advokátní tarif vrátí do původní podoby,“ píše Tomáš Sokol v dopisu Robertu Pelikánovi.

V roce 1997 vládla druhá vláda premiéra Václava Klause (ODS), ve které byla od ledna 1997 ministryní spravedlnosti Vlasta Parkanová za KDU-ČSL, před ní byl do ledna 1997 ministrem spravedlnosti Jan Kalvoda (ODA).

Ministerstvo spravedlnosti ani ministr Robert Pelikán na upozornění na dočasné dvacet let trvající nařízení dosud neodpověděl ani jinak nereagoval. A to přesto, že Tomáš Sokol v dopisu vyjádřil, že si je vědom zvláštního chápání obsah pojmu dočasnost na území České republiky a o nápravu stavu zdvořile požádal:

„V současné době je všeobecně hospodářská situace vnímána jako konjunktura, hovoří se o obecném nárůstu příjmů, zvyšování mezd, atd. Proto i s vědomím, že pojem ,dočasně´ má na historickém území ČR časově poněkud rozvolněný obsah, má Unie obhájců ČR zato, že je namístě splnit tehdejší slib a že jsou pro to splněny i všechny podmínky. Z toho důvodu Vás zdvořile žádáme, abyste upravil vyhlášku, pokud jde o odměňování obhájců za úkony při obhajobě do podoby před snížením odměn,“ napsal prezident Unie obhájců Tomáš Sokol Pelikánovi.

Celý dopis k nahlédnutí zde.

Předmětná dočasnost však v českých poměrech trvá více než dvacet let – přesně 23 let. Tak dlouho okupovala ČSSR spřátelená vojska táboru míru a socializmu.

Vojska Světského svazu a spojeneckých armád Varšavské smlouvy dočasně obsadila ČSSR v noci z 20. na 21. srpen 1968. „Poslední železniční transport se sovětskými vojáky a jejich vojenskou technikou území České a Slovenské Federativní Republiky opustil ČSFR 21. června 1991, 27. června téhož roku opustil území ČSFR poslední sovětský voják. Sovětská armáda tím ukončila svůj třiadvacet let trvající dočasný pobyt na území republiky,“ informoval ke dvacetiletému výročí třiadvacetileté dočasnosti Úřad vlády.

Irena Válová