Andrej Babiš při zavádění EET v maloobchodě navštívil Harrachov Foto: Facebook

EET má 172 111 podnikatelů, proběhlo 17 647 kontrol

K 27. březnu 2017 vydala Finanční správa podnikatelům s povinností evidovat tržby a hlásit je on-line státu celkem 172 111 autentizačních údajů. Od startu EET provedl stát 17 647 kontrol  těchto osob a vybral na místě pokuty v částce 247 600 Kč. Už příští rok by mělo EET mít 500 – 600 tisíc subjektů. Jen 11 miliard přijde na DPH z hospod a hotelů. Takové ohromující číslo stojí ve zprávě RIA, která prošla při schvalování zákona parlamentem v roce 2016.

Aktuální počty zkontrolovaných i těch, kteří se přihlásili k EET přinesla Finanční správa: „Aktuální čísla k evidenci tržeb a kontrolám. K 27. 3. bylo vydáno celkem 172 111 autentizačních údajů, z toho 66 854 skrze datovou schránku a 105 257 osobně na finančním úřadě. Dále bylo vydáno 215 rozhodnutí o povolení evidovat tržby ve zjednodušeném režimu,“ uvádí přesné údaje státní úřad.

Velké peníze státu teprve přijdou – ze stavebnictví

Povinnost evidovat tržby a hlásit příjem hotovosti on-line státu platí od 1. prosince 2016 pro restaurace (stravovací služby) a hotely (ubytování). Od 1. března 2017 musí hlásit státu své tržby maloobchod a velkoobchod včetně e-shopů. Další dvě bude následovat příští rok. Podle zprávy RIA, která doprovázela návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, má mít v poslední fázi zavedení v roce 2018 EET celkem 500 – 600 tisíc subjektů v ČR.

Finanční správa kontrolovala trhovce v Brně. Do letošního prosince by stát měl vybrat 11 miliard od hospodských na DPH. Foto: FS

Výtěžek státu ze sledování tržeb lidí on-line má být  nejméně 12,5 miliardy. Podle zprávy RIA, jak prošla parlamentem, jen z hospod uniká 9 miliard korun na nezaplaceném DPH:  „Dle zjištění Ministerstva financí jen v odvětví stravovacích služeb (restaurace, hostince, bary) by teoreticky podle revidovaných národních účtů měl výnos DPH činit 11 mld. Kč, ovšem podle údajů ze systému ADIS bylo tímto sektorem odvedeno 1,6 mld. Kč. Při statickém posouzení to indikuje potenciální daňový únik v rozsahu 9,4 mld. Kč,“ uvádí se ve zprávě RIA. Restaurace a hospody při tom nejsou původci největších úniků – tím je obor stavebnictví, stojí ve zprávě RIA k EET. Ve stavebnictví má být EET zavedeno příští rok.

Finanční správa zkontrolovala 30 trhovců

To jsou ohromující čísla a je proto pochopitelné, že zájmem finanční správy a celní správy je zkontrolovat, usvědčit a potrestat všechny, kteří v rozporu se zákonem nemají EET. Naposledy se tak stalo ve středu 12. dubna 2017, kdy stát kontroloval trhovce v Brně na tržnici.

„Ve středu odpoledne provedli kontroloři Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj spolu s kolegy z Celního úřadu pro Jihomoravský kraj kontrolní akci na brněnské tržnici v Olomoucké ulici. Kontroloři uskutečnili 30 kontrol a kontrolních nákupů, při nichž byla zjištěna 3 závažná pochybení, která budou předána k řešení ve správním řízení. Podnikatelům hrozí pokuta až 500 tisíc korun. Výsledky kontrol ukazují, že se zde většina podnikatelů na evidenci tržeb připravila. „Nejčastějším pochybením ze strany podnikatelů bylo nevystavení účtenky, nezasílání údajů o tržbách a nevyvěšení informačního oznámení,“ přiblížil výsledek akce zástupce ředitele finančního úřadu David Stančík.

Podle posledních údajů Finanční správy bylo od startu EET provedeno již 17 647 kontrol, z toho bylo odhaleno 2 317 zjištění. „Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky (1 035 případů), dále o neumístění informačního oznámení (454 případů), nezaslání údajů do systému EET (499 případů) a neplnění oznamovací povinnosti (310 případů). Bylo vydáno 65 příkazů na místě v celkové částce 247 600 Kč a předáno 1 619 případů ke správnímu řízení,“ přináší přesná čísla Finanční správa.

EET oživuje trh IT, dopady na ceny  a nezaměstnanost minimální

EET má podle zprávy RIA další blahodárné dopady. Například kromě narovnávání trhu trh oživuje a snižuje nezaměstnanost. „Nepřímo se může projevit oživením trhu nejprve v oblasti informačních technologií a souvisejících služeb, v návaznosti na to může dojít k rozvoji i v dalších oblastech podnikání. Oživení trhu s sebou může přinést vznik nových pracovních míst, tzn. pokles nezaměstnanosti, větší kupní sílu obyvatelstva a celkově vyšší odvody pro státní rozpočet. Dalším nepřímým dopadem může být zkvalitnění služeb v oblasti telekomunikací, zejména zkvalitnění poskytování a pokrytí internetového připojení na základě zvýšené poptávky,“ stojí ve zprávě RIA.

Jak se dále v rok staré zprávě uvádí, náklady dotčených podnikatelů jsou někdy menší, jinde vyšší, avšak minimální. Důsledkem EET je také mírné zvýšení cen, což předkládající ministerstvo financí už před rokem ve zprávě RIA označilo za marginální věc.

Irena Válová