Elektronický generátor není podle Soudcovské unie protikorupčním opatřením

Generátor kauz, který má zajistit automatické a náhodné přidělování případů soudcům, je podle Soudcovské unie „dalším prolamováním moci výkonné do moci soudní“. Prezidentka sdružení Daniela Zemanová na dnešní tiskové konferenci odmítla tvrzení ministerstva spravedlnosti, že jde o protikorupční opatření. Centrální řízení označila za špatný nápad, systém prý bude možné nepoctivě obejít.

V současné době přiděluje kauzy soudcům na jednotlivých soudech postupné „kolečko“ dané rozvrhem práce. Novinka, kterou prosazuje ministr Robert Pelikán (ANO) a která už ve Sněmovně prošla prvním čtením, spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ soudci náhodně přidělil počítačový systém. Navrhovaný algoritmus by podle ministerstva zcela vyloučil možnost zásahu lidského faktoru. Na základě rozvrhu práce lze totiž dopředu předpokládat, který soudce či senát bude následující novou věc řešit, a se systémem tak manipulovat.

„Soudcovské unii vadí zejména to, že by se jednalo o centrální zařízení, tedy přidělování naprosto všech věcí všem soudcům by řídil generátor centrálně spravovaný a programovaný ministerstvem spravedlnosti,“ uvedla dnes Zemanová, která změnu považuje za „špatnou, nebezpečnou a zbytečnou“.

Čtěte také: Zavedení elektronického generátoru: Důvěřujete více strojům, než lidem, kritizovali zástupci justice Pelikána

„Je to pro nás zásadně nepřípustné. Nechť se to případně zřídí na jednotlivých soudech, ale ne na ministerstvu spravedlnosti. To my nepřipouštíme prostě z principu,“ doplnil viceprezident unie Tomáš Novosad.

Zemanová ohledně generátoru připomněla mimo jiné i problematiku losování u přidělování veřejných zakázek a to, že je možné náhodnost losování ovlivnit nainstalováním příslušného počítačového programu.

Ministerský generátor by šel podle ní obejít například i tak, že by se podalo zároveň více návrhů a později by se stáhly návrhy přidělené těm soudcům, kteří by pro podatele nebyli „vhodní“.

„V žádném případě to není protikorupční opatření, jen se to za něj hlasitě a nesprávně vydává,“ podotkla Zemanová. Prostor pro korupci v systému soudnictví je podle názoru unie jinde – například u obsazování míst funkcionářů soudů nebo také proto, že není přesněji určeno, kdo a za jakých podmínek se vůbec může stát soudcem.

(čtk)