Vlastimil Matula se svým obhájcem Lukášem Trojanem na archivní fotografii Foto: Eva Paseková

Exsoudce Matula podal žalobu na doplatek mzdy. Chce vědět, zda jeho funkce zanikla

Bývalý kladenský soudce Vlastimil Matula podal žalobu k soudu. Domáhá se doplacení části polovičního platu soudce kvůli tomu, aby se konečně rozhodlo, zda jeho funkce soudce skutečně zanikla nebo mu měla být rozhodnutím Ústavního soudu vrácena.

Bývalý soudce Vlastimil Matula loni uspěl u Ústavního soudu se stížností proti podmínce za nadržování zlodějům, kteří ukradli 74 miliónů korun. Soud zrušil dřívější rozhodnutí soudů.

Jednání nyní pokračuje u Obvodního soudu pro Prahu 2, kde bylo ale přerušeno a pokračovat bude v květnu. Právě z důvodu časových prodlev se Matula obrátil na soud, aby byla vyjasněna jeho situace. Ministerstvo spravedlnosti už dříve řeklo, že talár Matulovi zatím nevrátí. Na tom, jak by se mělo postupovat, se neshodnou ani odborníci.

Podle vyjádření Ministerstva spravedlnosti byl bývalý soudce Vlastimil Matula již dříve pravomocně odsouzen a tím jeho funkce ze zákona zanikla pro trestný čin. „Zákon nezná ani nepředpokládá institut obnovení funkce. Pokud by se znovu chtěl stát soudcem, musel by projít procesem jmenování. Ačkoliv tedy byla rozhodnutím Ústavního soudu zrušena rozhodnutí soudů nižších instancí, funkce obnovena nebyla,“ komentovala už dříve pozici Matuly po jeho úspěchu u Ústavního soudu Tereza Schejbalová.

Žaloba byla podána 1.3.2017 k Okresnímu soudu v Kladně, který se cítí ve věci podjatý a proto věc předložil Krajskému soudu v Praze k přikázání jinému soudu. „V tuto chvíli je podána pouze žaloba na doplatek části polovičního platu soudce, aby bylo rozhodnuto, zda funkce skutečně zanikla, či zda v důsledku zrušení rozsudku a trvajícího trestního stíhání trvá i dočasné zproštění funkce,“ řekl nyní České justici bývalý soudce.

Soudy dříve udělili trest 18 měsíců vězení s podmíněným odkladem na tři roky za nadržování Matulovi i někdejšímu pracovníkovi ministerstva spravedlnosti Vladimíru Chrásteckému. Na Ústavní soud se obrátil pouze Matula. Podle dřívějších verdiktů měli muži zmanipulovat na ministerstvu řízení o podnětu k podání stížnosti pro porušení zákona. Tehdejší ministryně spravedlnosti Kovářová pak v červnu 2010 skutečně podala stížnost ve prospěch Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka, kteří si odpykávali za krádež 74 milionů deset let vězení. Zároveň jim přerušila výkon trestu.

(epa)