Foto: archiv

Kauza směnky, za kterou Jirounek dostal šest let, míří k NS

Kauzu padělané směnky na 127 milionů korun, kvůli které dostal jeden ze zakladatelů petrochemické firmy Oleo Chemical Kamil Jirounek šestiletý trest vězení, přezkoumá v příštích měsících Nejvyšší soud (NS). Ke Krajskému soudu v Praze, který kauzu řešil v první instanci, dorazilo minulý týden první dovolání. Že je pisatelem právě Jirounek, potvrdila mluvčí krajského soudu Pavlína Bočková.

Dovolání k Nejvyššímu soudu nemá odkladný účinek. Úkolem krajského soudu je předat podnět spolu se spisem k Nejvyššímu soudu do Brna.

Jirounek původně dostal osm let, loni v prosinci mu odvolací Vrchní soud v Praze trest o dva roky zmírnil.

Čtěte také: Kamil Jirounek v den nástupu do vězení: Vina mi nebyla prokázána

Podle pravomocného rozsudku si Jirounek opatřil dokumenty a falešnou směnku, podle kterých měl spolumajitel firmy Ravak Jindřich Vařeka starší dluh vůči firmě Západočeská investorská. Jirounek údajně chtěl od Vařeky peníze vymáhat v civilním řízení.

Jirounek vinu popíral, prý nevěděl, že směnka je falešná a v žádném řízení ji neuplatnil. Směnka prošla přes několik lidí. Jako poslední je na ní podepsán Radek Novák, který byl druhým obžalovaným v téže kauze. Justice ale upustila od jeho potrestání, protože dostal pět let vězení za jiný delikt.

Jirounek figuruje také v dalších kauzách. V únoru jej Městský soud v Praze nepravomocně shledal vinným z tunelování Oleo Chemical, stejně jako další představitele firmy. Zprostil naopak lobbistu Iva Rittiga a jeho právníky. Jirounek ale za tunelování další trest navíc nedostal.

V březnu se pak městský soud zabýval tím, že Jirounek údajně při sjednání úvěru 160 milionů korun uvedl nepravdivé údaje. Nepravomocně mu uložil souhrnný trest 6,5 roku vězení, verdikt ale není pravomocný. Jirounek i v této kauze vinu popírá. Za příčinu svých trestních stíhání dlouhodobě považuje obchodní spory.

(čtk)