Na letištích v Německu v lednu a v únoru přistálo 1658 osob bez povolení, uvádí Die Welt Foto: archiv

Kriminalita migrantů v Německu stoupla o 52,7%, v Sasku jsou pachateli Tunisané a Češi

Počet cizinců podezřelých z trestné činnosti v Německu stoupl v roce 2016 oproti roku 2015 o 52,7%. Obavy vzbuzuje trestná činnost osob ze severní Afriky a z Balkánu. V Sasku se přidali Gruzínci a Češi, oznámí v pondělí saský ministr vnitra Markus Ulbig – pokud si Němci nespletli Česko s Čečenskem. Jde o politický dynamit, komentuje obsah první oficiální zprávy o trestné činnosti přistěhovalců a azylantů v Německu deník Die Welt.

Fakta a tvrdá data přináší nová oficiální zpráva Spolkového kriminálního úřadu (BKA), která bude zveřejněna v pondělí. Data představí německý ministr vnitra Thomas de Maizière.
Údaje ze zprávy už v neděli publikoval deník Welt am Sonntag který zjistil, že zpráva tentokrát obsahuje zvláštní kapitolu, jejímž předmětem je analýza kriminality přistěhovalců. Nepopisuje však jednání turecké učitelky nebo polského instalatéra, ale skupin cizinců dlouho žijících v Německu a skupin osob hledajících v této zemi ochranu, uvádí deník.

O připravovaném zveřejnění souhrnu dat o zločinnosti přistěhovalců Česká justice již dříve informovala.

Zločinnost migrantů je nepřiměřeně vysoká

Podle BKA mezi takové patří cizinci  – přistěhovalci se statusem žadatele o azyl, azylanti, osoby vynuceně strpěné na území Německa a nelegální přistěhovalci. Azylanti jsou pak cizinci, kteří získali v Německu azyl podle německé ústavy nebo podle Ženevské úmluvy.

Počet kriminálních cizinců se proti roku 2015 zvýšil o 52,7%,  takových osob bylo v roce 2016 v Německu 174 478. Aby bylo možné srovnání s kriminalitou zbytku obyvatel, byla nakonec statistika očištěna o trestný čin nezákonný vstup na území státu, který může spáchat pouze cizinec. Celkově bylo loni v Německu 616 213 podezřelých pachatelů trestné činnosti zahraničního původu. Jak uvádí deník, kriminalita přistěhovalců je nepřiměřeně vysoká, činí více než čtvrtinu z populace přistěhovalců.

Ve vztahu k celkovému počtu obyvatel činí procento kriminálních cizinců 8,6%. Jenže přistěhovalci činí maximálně 2% celkového počtu obyvatel v Německu, upozorňuje deník Die Welt. Navíc se podle tvrdých dat přistěhovalci podílejí nejvyššími procenty na nejvážnější trestné činnosti: jde o krádeže (35,1%), znásilnění (14,9%) a vloupání 11,3%.

Mladí muži z Afriky a Balkánu

Jak dále uvádí deník Die Welt, pachatelé zločinů z řad přistěhovalců jsou převážně mladší a většinou muži. Některými se podle deníku navíc policie a soudy zabývají už celá léta: Celkem 31% přistěhovalců bylo obviněno z více trestných činů.

Podle policejního prezidenta Holger Müncha činí Němcům nejvíce starostí  přistěhovalci ze severní Afriky a z Balkánu, zejména z Alžířané, Maročané a Tunisané. Naopak v přepočtu je mnohem méně kriminálních osob je mezi Syřany a Iráčany. Syřané jsou mezi přistěhovalci nejvíce zastoupenou skupinou.

Žebříček zastoupení kriminálních mezi 174 438 kriminálními cizinci je tvořen Syřany (30 699), Afghánci (17 466) Iráčané (12 202), Albánci (9882), Alžířané a Maročané (8226).

Podle deníku Die Welt „položí v pondělí na stůl“ další čísla saský ministr vnitra Markus Ulbig spolu ministrem vnitra Thomasem de Maizièrem, a to za jednotlivé spolkové země. V Sasku roste počet vloupání, což je opačný trend proti zbytku země, uvádí deník. Podle Ulbiga je každý pátý podezřelý cizinec a jde především o cizince z Gruzie, České republiky a Tuniska, uvádí ze statistiky deník Die Welt doslova. Pokud si němečtí politici nebo novináři nespletli Česko s Čečenskem, znamená to, že Češi jsou především mezi 834 v Sasku chycenými zloději.

Irena Válová