Soudce Jan Kozák na archivním snímku. Reprofoto: ČT

NSS zastavil řízení se soucem Kozákem kvůli uplynutí lhůty

Uplynutí lhůty pro podání kárného návrhu bylo důvodem, proč Nejvyšší správní soud (NSS) zastavil kárné řízení se soudcem brněnského krajského soudu Janem Kozákem. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Soud o zastavení řízení informoval už ve čtvrtek, důvody však oznámil až dnes. Důsledkem rozhodnutí soudu bylo i zrušení rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který Kozáka dočasně zprostil výkonu funkce soudce. Kozák tak může znovu soudit.

Návrh na zahájení kárného řízení podal předseda Krajského soudu v Brně a Pelikán na to reagoval dočasným zproštěním funkce. Právě na krok ministra podal Kozák námitky. NSS se tak zabýval jak kárným řízením, tak námitkami. „V rámci rozhodování o námitkách se musel kárný senát nejprve vypořádat s tím, zda byl kárný návrh podán včas. Námitku marného uplynutí lhůty pro podání kárného návrhu ostatně vznesl Jan Kozák v obou řízeních,“ uvedla Dostálová.

Podle ní kárný senát dospěl k závěru, že kárné řízení nebylo zahájeno dne 22. března, kdy byl soudu návrh doručen e-mailem, ale až o den později, kdy NSS dostal návrh v písemné podobě. „V této době však už lhůta pro podání kárného návrhu, která je šest měsíců ode dne, kdy se předseda krajského soudu o kárném provinění dozvěděl, marně uplynula,“ objasnila Dostálová. Dodala, že k datové zprávě ze 22. března nebylo možné coby k návrhu na zahájení kárného řízení přihlédnout. „Nebyl učiněn v zákonem předepsané formě,“ dodala mluvčí.

O Kozákovo odvolání v minulosti usiloval někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který na něj podal i předchozí kárnou žalobu. Podle Pospíšila si soudce tehdy sám přiděloval insolvenční kauzy. O talár ale nepřišel, kárný senát mu na půl roku vzal příplatek za funkci místopředsedy. Soudce také čelil kritice například za postupy v insolvenčním řízení Oděvního podniku Prostějov.

(čtk)