"Nemohu se smířit s tvrzením, že jsem poškodila dobré jméno státního zastupitelství v očích veřejnosti," řekla Brázdová Foto: Jiří Novotný

Pelikán vyhověl Krajskému soudu v Brně a posílil jeho insolvenční úsek

Oslabení insolvenčního úseku Krajského soudu v Brně se nebude dále prohlubovat. předseda Milan Bořek České justici řekl, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyslyšel jeho prosby a souhlasil s personálním posílením soudu.

Minimálně dočasně bude KS v Brně chybět soudce Jan Kozák, insolvenční úsek také natrvalo opustí soudce Martin Hejda, který míří na Vrchní soud do Olomouce. Soudkyně Eva Krčmářová zase přechází na  občanskoprávní úsek. „Potřebné bylo také mimořádné posílení odborného aparátu pro řešení incidenčních sporů, kam v závěru loňského a počátkem letošního roku napadlo do oddělení 28 INS, které bylo původně obsazeno Janem Kozákem a nyní dvěma zastupujícími soudci, 800 incidenčních sporů v koncernovém úpadku C.M.B., což je roční nápad celého soudu,“ uvedl předseda soudu Milan Bořek.

Kozáka dočasně zprostil funkce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Nesmí soudit do rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který bude rozhodovat o kárné žalobě, která byla na soudce podána. Brněnský soud musel okamžitě přijmout změny v rozvrhu práce.

Pelikán nyní rozhodl o mimořádném personálním posílení Krajského soudu v Brně. Na insolvenční úsek nastoupí v červnu tři noví soudci a incidenční agendu posílí šest pracovníků (dva asistenti, jedna vedoucí kanceláře a tři zapisovatelky). Soud dostal i jedno pracovní místo pro oddělení, jež eviduje nejvyšší počet zapsaných znalců a tlumočníků v ČR. „Byli jsme úspěšní, pan ministr naše prosby na základě podrobné analýzy rychle vyslyšel,“ zhodnotil jednání s Pelikánem předseda KS v Brně.

(epa)