Charlie Gard se svými rodiči Fotot: instagram

Případ Charlieho Garda: Má o odpojení od přístrojů rozhodnout soud nebo rodiče?

Londýnský nejvyšší soud proti vůli rodičů povolil odpojení osmiměsíčního Charlieho Garda od přístrojů, které ho udržují při životě. Kojenec trpí vzácnou vrozenou mitochondriální poruchou, která způsobuje postupné ochabování svalstva a poškození mozku. I v ČR by o budoucnosti léčby rozhodovali zejména lékaři.

Emoce, bolest, vyhlídka na léčbu nebo prodlužování lidského trápení? Případ Charlieho Garda vyvolává spoustu právních i etických otázek. Lékaři z londýnské nemocnice Great Ormond Street Hospital tvrdí, že je v nejlepším Charlieho zájmu ukončení podpory životních funkcí a uvedení chlapce do režimu paliativní péče. Po třídenní analýze a návštěvě dítěte v nemocnici se postavil na stranu lékařů. Rozhodnutí prý učinil s těžkým srdcem, ale zcela přesvědčen o tom, co je v nejlepším zájmu Charlieho.

Rodiče přitom usilovali o povolení převézt své dítě na léčení do USA a za tím účelem se jim podařilo vybrat ve sbírce přes milion liber. Léčba v USA je ale nevyzkoušená a podle soudu nemná vyhlídky na úspěch.

Jak by v podobný případ proběhl po právní stránce v ČR? Dospělý pacient stejně jako zákonní zástupci nezletilého dítěte mají právo rozhodovat o zdravotní péči ve smyslu její léčby, udržení nebo zlepšení zdravotního stavu či udržení života a zmírnění utrpění, nikoli však o zdravotní péči, která není medicínsky indikovaná. „Jinými slovy musí to být vždy lékař, který rozhoduje o možnostech medicíny u konkrétního pacienta a samotný pacient či rodiče mohou s takovou péčí projevit souhlas či nesouhlas. V případě, že ošetřující personál dojde k závěru, že další léčba je marná a neúčelná (a není v nejlepším zájmu daného pacienta), může rozhodnout o jejím ukončení (případně přechodu na paliativní péči) bez souhlasu zákonných zástupců,“ uvedla pro Českou justici přednostka Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jolana Těšinová.

Stávající legislativa přímo tuto situaci neřeší konkrétním paragrafem, ale je třeba vycházet z právního řádu jakožto celku a doporučených postupů zejména odborných společností vymezujících poskytování péče lege artis. Bližším vodítkem pro postup v daném případě je doporučené stanovisko ČLK č. 1/2010.

Není také vyloučeno, že by o daném případu mohl rozhodnout soud (podobně se stalo v situaci opačné, kdy rodiče odmítali dát souhlas k léčbě  – viz III. ÚS 459/03 ze dne 20. 8. 2004).

Rodiče i podporovatelé Charlieho Garda se nyní snaží získat sto tisíc podpisů pod petici, která by zajistila projednání případu v parlamentu.

(epa)