Předsedou poslanecké komise je Václav Klučka fotot: ČSSD

Šéf poslanecké komise pro kontrolu GIBS: Vztahy mezi OČTŘ by měly vykazovat více důvěry a porozumění

Stálá komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Poslanecké sněmovny se tento týden zabývala sporem, který má inspekce s vrchním státním zástupcem v Olomouci Ivo Ištvanem kvůli kauze Tesco SW. „Komise se dopracovala k usnesení, ve kterém jsme neshledali pochybení GIBS jako organizace,“ reagoval na dotazy České justice předseda komise Václav Klučka.

Ivo Ištvan tvrdil v pořadu České televize „Máte slovo“, že se nikdy nestalo, že by si státní zástupce pro šetření vybíral konkrétního policistu. Tisková zpráva Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z 13. ledna tohoto roku k případu Tesco SW však ukázala opak.

Podle Klučky byla diskuze o případu v rámci schůzky komise velmi obsáhlá. Případ budou poslanci a zástupci GIBS řešit i na své další schůzi. „Komise se dopracovala k usnesení, ve kterém jsme neshledali pochybení GIBS jako organizace a zároveň bychom byli rádi, kdyby vztahy mezi jednotlivými orgány činnými ve vyšetřování byly vztahy větší důvěry a porozumění, protože se nám zdá, že to někdy naráží na malichernosti a nedorozumění, které mohou ve svém významu trochu zhoršit postupy vyšetřování,“ uvedl poslanec.

Ištvan požádal ředitele GIBS Michala Murína, aby tiskovou zprávu ke kauze Tesco SW na webu GIBS upravil. To se dle reakce, kterou inspekce zaslala Ištvanovi, nestane. „Nejde o konkrétního policistu, spíše jde omezení, že pracuji se svým mandátem a nebudu informovat nikoho dalšího, ani svého nadřízeného. To jsou způsoby, které používají státní zástupci a asi se k takovému postupu cítí být v určitých situacích oprávnění, ale nevím, zda je to dobře pro efekt celého vyšetřování,“ uzavřel Klučka.

Téma v pořadu „Máte slovo“ přišlo na přetřes kvůli závěrům poslanecké vyšetřovací komise k reorganizaci policie. Zákonodárci po kabinetu mimo jiné chtěli, aby přišel s novelou trestního řádu. Na vyšetřování trestných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí státní zástupci, by podle nich neměli kvůli možným osobním vazbám dohlížet jiní žalobci.

(epa)