Premiér Bohuslav Sobotka Foto: archiv

Sobotka bude na Summitu požadovat zachování status quo pro Čechy v Británii

 

Nespokojenost s neúčastí premiéra Bohuslava Sobotky na jednání parlamentního výboru pro evropské záležitosti rezonovala dnešním jednáním především proto, že v sobotu se koná důležitý Summit premiérů a prezidentů k Brexitu.

I když poslanci Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR očekávali na dnešním jednání o pozicích, které Česká republika bude zastávat na mimořádném summitu prezidentů a premiérů Evropské unie k Brexitu, účast premiéra Bohuslava Sobotky, byli zklamáni. Před poslance předstoupil pouze Jan Král, který je pověřen řízením sekce pro Evropské záležitosti na Úřadu vlády po Tomáši Prouzovi. Nejhlasitějším kritikem tohoto stavu byla Helena Langšádlová, která dokonce navrhla usnesení, v němž vyzývala, aby se schůzí výboru před summitem byl premiér povinen účastnit. Tento návrh však neprošel.

Král před poslanci nastínil plán vyjednávání o Brexitu a zdůraznil, že důležitá je jednota celé sedmadvacítky, fázování jednání, nedělitelnost trhu a fakt, že odcházející stát si nemůže vyjednat lepší podmínky, než ten členský. „V sobotu by měla být schválena obecná vodítka vyjednávání ze strany Evropské rady. Poté se EU musí dohodnout na termínu, kdy Británie vystoupí,“ řekl na úvod Král a zdůraznil, že do všech jednání bude vtažen i Evropský parlament.

Král posléze uvedl, že hlavními prioritami České republiky je zachování současných sociálních a jiných výhod českých občanů žijících v Británii. Prioritami České republiky jsou: garance pobytových práv občanů finanční vyrovnání – Británie by měla doplatit své závazky a její další finanční vyrovnání se s EU zajištění právní jistoty – zajistit, eliminovat rizika pro business, jak bude fungovat vykonatelnost rozhodnutí Evropského soudního dvora a zjistit, jak hodlají Britové do budoucna nakládat s dalšími případnými nařízeními EU. bezpečnost (tam je podle Krále třeba téma držet odděleně) výzkum, věda, vzdělávání, kulturní spolupráce Právě podrobná jednání o zachování práv občanů žijících v Británii, jež jsou zdaleka nejdůležitější pro…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Jiří Reichl