Jana Nečasová a Petr Nečas Reprofoto: ČT

ÚS: Údajné zneužití Vojenského zpravodajství v kauze Nagyová a spol. bude řešit nová soudkyně

Případ údajného zneužití Vojenského zpravodajství bude u Obvodního soudu pro Prahu 1 řešit soudkyně Pavla Hájková. Změnu potvrdil Ústavní soud (ÚS), když zamítl stížnost třech obžalovaných proti odebrání kauzy soudkyni Heleně Králové. Králová opakovaně rozhodla o zproštění obžaloby.

Neúspěšné ústavní stížnosti podali bývalí zpravodajci Ondrej Páleník s Milanem Kovandou a bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová), která dala podle obžaloby v roce 2012 sledovat z osobních důvodů tehdejší manželku někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Sama se později za něj provdala.

Pisatelé stížností se vyhlášení nálezu osobně nezúčastnili. Advokát Kovandy Jiří Matzner vyjádřil nad dnešním nálezem lítost, je prý ale nutné jej respektovat. Zástupce Nečasové Zdeněk Koudelka poukázal na rozpor s dřívějšími postoji soudu k problematice změny zákonného soudce, vyslovenými například v kauze takzvané justiční mafie. ÚS nyní podle Koudelky jednal dle zásady „komu chceme, pomůžeme, komu nechceme, nemůžeme“.

„Nyní máme různé nálezy ve věci zákonného soudce u ÚS, v zásadě nikdo si nemůže být jist, který z nich bude použit příště. Možná podle toho, jak se ÚS podívá na účastníky, tak tak rozhodne, ale to není o právu, to je o svévoli,“ řekl Koudelka.

Soudkyně ÚS Kateřina Šimáčková řekla, že zatímco v kauze takzvané justiční mafie byla změna nedostatečně odůvodněná, nyní Městský soud v Praze postupoval při odnětí kauzy Králové správně, přičemž svůj postup náležitě vysvětlil.

Podle odvolacího Městského soudu v Praze samosoudkyně Králová nelogicky hodnotila důkazy a nekriticky akceptovala obhajobu. ÚS konstatoval, že Králová skutečně nerespektovala připomínky odvolací instance.

Obvodní soud některé důkazy ve svém odůvodnění úplně opomněl, vyznění jiných důkazů deformoval, řekla dnes soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Hájková chce zahájit nové projednávání případu příští týden v pondělí. Dnešní nález podle Šimáčkové nijak nepředjímá celkový výsledek kauzy.

Neúspěšné ústavní stížnosti poukazovaly na údajné porušení práva na zákonného soudce. Řádně určený, místně příslušný soudce je v právním státě jednou z garancí nezávislého a nestranného rozhodování. Změna je možná jen ve výjimečných případech se závažnými důvody.

Králová nejprve uložila Nečasové trestním příkazem podmíněný trest. Po zrušení tohoto rozhodnutí všechny obžalované osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Žalobci se úspěšně odvolali, soudkyně proto rozhodovala znovu a loni v červnu čtveřici opět zprostila viny.

Králová soudí i další kauzu Nečasové – údajné podplácení poslanců funkcemi a krácení daní z luxusních darů. Obvinění kvůli „trafikám“ pro exposlance čelí také někdejší premiér Nečas a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. I v této kauze vystaly úvahy o možné podjatosti, městský soud však zatím případ ponechal Králové.

(čtk)