Havlín byl pravomocně odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody v délce pěti let a tří měsíců Reprofoto: ČT

Ústavní stížnosti podali čtyři aktéři kauzy kolem soudce Havlína

Na Ústavní soud se postupně obrátili čtyři aktéři korupční kauzy kolem bývalého pražského soudce Ondřeje Havlína. Po Havlínovi podali stížnosti postupně podnikatel Jaroslav Kříž, bývalý šéf policejní inspekce Boris Štefl a bývalý státní zástupce František Fiala, potvrdila dnes mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. O žádné ze stížností zatím soud nerozhodnul.

V kauze figurovalo sedm odsouzených. Jen čtyři z nich se bránili dovoláním k Nejvyššímu soudu, avšak neuspěli. Šlo o stejnou čtveřici, která nyní využila také poslední mimořádný opravný prostředek, tedy ústavní stížnost.

„Jejich výhrady nemají opodstatnění, popřípadě nevyhovují uplatněným dovolacím důvodům, neboť rozsudek soudu prvního stupně ani rozsudek odvolacího soudu vytýkanými vadami netrpí,“ stálo v loňském usnesení Nejvyššího soudu.

Havlín si má za korupci a ovlivňování případů odpykat pět let a tři měsíce ve vězení. Podle rozsudku nezákonně zasahoval do trestního řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování podle obžaloby doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Trestnou činnost pomohly rozkrýt odposlechy.

Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby, před soudem však odmítl vypovídat. Mluvil až u odvolacího Krajského soudu v Praze. Vinu nepopíral, přestože proces označil za nezákonný, nespravedlivý a vykonstruovaný policií. „Dojel“ prý na svoje „legrácky, srandičky a řeči“. Havlín v minulosti působil také jako diplomat.

Státnímu zástupci Fialovi justice v téže kauze uložila tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty. Šlo o tehdejšího advokáta Karla Matějku a advokátního koncipienta Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Podle verdiktu brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Úplatky prý zprostředkovával další odsouzený Ludvík Sýkora.

Havlínův známý Gejza Berky dostal podmínku za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Posledním odsouzeným je Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil jeho trestní řízení.

(čtk)