Na svém kontě má 26 operačních letů. Z letectva odešel v roce 1946 Fotot: army.cz

Válečný veterán Emil Boček bude povýšen do hodnosti generálmajora

Český válečný veterán druhé světové války Emil Boček oceněný Řádem Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost by měl podle informací České justice z hodnosti brigádního generála povýšit do funkce generálmajora.

Návrh na jmenování brigádního generála Emila Bočka do hodnosti generálmajora a tří plukovníků Václava Kuchynky, Miroslava Antonína Liškutína a Pavla Vranského, též válečných veteránů do hodnosti brigádních generálů, je vládou předkládán v souladu s ustanovením § 5a odst. 2 a 3 zákona č. 170/2002 Sb., o válečných veteránech, ve znění pozdějších předpisů.

Podle podkladů pro vládu, které má Česká justice k dispozici, dojde k povýšení Bočka a spol. na státní svátek v den výročí konce 2. světové války 8. května. Vláda už dříve prezidentovi republiky navrhla v tento den jmenovat pět brigádních generálů z policejního a hasičského sboru.

„Navrhovaný brigádní generál a plukovníci v. v. projevili hrdinství v průběhu 2. světové války,“ uvádí předkládací zpráva.

Brigádní generál v.v. Emil Boček na konci roku 1939 odešel z okupované republiky přes Slovensko do Maďarska, kde byl vězněn. Po propuštění se dostal do Jugoslávie, poté pokračoval přes celý Balkán do Bejrútu, kde se přihlásil do armády. Byl odeslán do Francie, v Agde prodělal výcvik radisty a následně byl nasazen na frontu. Po kapitulaci Francie v roce 1940 odcestoval do Liverpoolu, poté byl umístěn v táboře Cholmondeley Park, kde byl přijat k letectvu. Prodělal šestiměsíční přeškolovací kurz mechaniků I. třídy a po jeho skončení byl přidělen k 312. čs. stíhací peruti RAF, kde pracoval na opravách leteckých draků, a to až do listopadu 1942. Po absolvování pilotního výcviku v Anglii a Kanadě byl jako stíhací pilot v říjnu 1944 přidělen k 310. čs. stíhací peruti RAF, se kterou létal do konce války. Zúčastnil se s ní 26 operačních letů nad Německem, Francií, Holandskem, Belgií a Dánskem. Dne 13. srpna 1945 se vrátil do vlasti a byl přidělen ke 2. leteckému pluku v Praze-Kbelích. V roce 1946 na vlastní žádost odešel z armády. Za své hrdinství byl mimo jiné vyznamenán Čs. válečným křížem 1939.

(epa)