Detenční zařízení Ilustrační foto: archiv

Věznice v Drahonicích se v polovině roku znovu otevře, místo uprchlíků v ní budou ženy

Věznice v Drahonicích na Lounsku se v zhruba v polovině roku znovu otevře. V zařízení, které sloužilo ještě loni pro uprchlíky, budou odsouzené ženy. Vězeňská služba areál nyní rekonstruuje. Uvedla to mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

V Drahonicích u Lubence v minulosti bývali umístěni muži, kteří si odpykávali tresty za lehčí zločiny. „Drahonice budou pobočkou věznice Nové Sedlo, budou zde ubytované vězněné ženy. Vězeňská služba nyní tento objekt rekonstruuje tak, aby mohl být co nejdříve uveden do provozu,“ uvedla Kučerová.

Změna charakteru věznice na ženskou vyžaduje podle mluvčí řadu technických opatření. Objem prací je rozsáhlý, část bude pokračovat i po uvedení do provozu, který bude proto omezený z hlediska počtu odsouzených žen. Důvodem otevření Drahonic je stoupající počet odsouzených.

Vězeňská služba přijímá nyní zaměstnance. Místa nabízí i těm původním, kteří pracovali v tehdejší věznici pro muže. „Bude nutné přijmout do služebního poměru ženy příslušnice se středoškolským vzděláním, které budou pracovat na pozicích dozorkyň a strážných ve směnném provozu. Do služebního poměru se otevírá cesta i pro řidiče,“ uvedla vězeňská služba.

Nově přijatí absolvují základní odbornou přípravu v Akademii Vězeňské služby České republiky ve Stráži pod Ralskem. Uplatnění naleznou i speciální pedagožky, psychologové, vychovatelky, vychovatelky terapeutky, pedagožky volného času a sociální pracovnice. Vznikla nová místa v oblasti administrativy, hledají se kuchaři a další.

V roce 2012 bylo ve věznici v průměru 288 odsouzených. Provoz skončil v dubnu 2013. Vězeňská služba se poté pokoušela areál neúspěšně prodat. V roce 2015, v době vrcholící migrační krize, jej nabídla vězeňská služba ministerstvu vnitra, které v něm zřídilo uprchlické zařízení. To v objektu fungovalo více než rok a ke konci loňského roku se objekt vrátil vězeňské službě.

(čtk)