Bezpečnostní rada státu by měla mít výbor pro kyberbezpečnost

Bezpečnostní rada státu (BRS) na svém dnešním jednání rozhodla, že zřídí výbor pro kybernetickou bezpečnost. Po schválení záměru vládou by měl mít za úkol koordinovat plánování jednotlivých opatření k zajišťování české kyberbezpečnosti. Rada se zabývala také zprávou o extremismu v Česku v loňském roce nebo akčním plánem k auditu národní bezpečnosti, sdělil v tiskové zprávě Úřad vlády.

Výbor BRS pro kyberbezpečnost by měl podle Úřadu vlády fungovat jako odborné fórum, které by zabezpečovalo „mezirezortní koordinaci plánovacích a přípravných aktivit v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti“. Podle rady je to důležité pro stabilitu i bezpečnost Česka.

Rada projednala také akční plán, který vznikl k auditu národní bezpečnosti dokončenému v loňském roce. Prověrky tehdy podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ukázaly, že bezpečnostní systém země je nastaven dobře, ale objevily i nedostatky, které je třeba řešit. Akční plán rozpracovává doporučení vyplývající z auditu do jednotlivých úkolů a opatření.

Bezpečnostní rada měla na programu také zprávu o extremismu v Česku v loňském roce, která charakterizuje pravicovou i levicovou extremistickou scénu a popisuje jejich aktivity. Členové rady hovořili i o koncepci vzdělávání v oblasti ochrany obyvatel.