Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Foto: archiv

Dle Rychetského komentáře ústavy je demise premiéra demisí vlády

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové nemůže zveřejňovat stanoviska k interpretaci ústavy v nynější krizi. Prostřednictvím mluvčí ale odkázal na knižní komentář k ústavě, jehož je hlavním autorem. Kniha s odkazem na právní teorii uvádí, že přijetí demise premiéra znamená demisi celé vlády, ačkoliv to ústava výslovně nestanoví.

V komentáři také stojí, že podle názoru autorů je prezident povinen vyhovět premiérovu návrhu na odvolání člena vlády, byť to nemusí vždy učinit okamžitě, ale třeba až po politických jednáních.

„Obecně se má za to, že přijetí demise předsedy vlády znamená demisi vlády celé a odstartování procesu kreace nové vlády,“ stojí v komentáři vydaném v roce 2015 v nakladatelství Wolters Kluwer.

Premiér Bohuslav Sobotka v minulých dnech oznámil, že podá demisi, aby otevřel cestu k řešení situace kolem vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Názor změnil s vysvětlením, že prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Takový výklad by podle Sobotky nevyřešil příčinu vládní krize. Proto dnes oznámil, že vláda demisi nepodá a poslal Zemanovi návrh na Babišovo odvolání. Očekává, že ho Zeman bez odkladu odvolá.

Z logického i gramatického výkladu ústavy podle Rychetského komentáře vyplývá, že premiér může navrhnout odvolání kteréhokoliv člena vlády, nikoliv své vlastní odvolání. Může sám za sebe podat demisi na funkci předsedy vlády. Prezident s ním může jednat o termínu, kdy demisi přijme a předsedu vlády odvolá. Podobný názor zastává podle odborného rozboru sněmovní legislativy většina ústavních právníků.

Výjimkou je například advokát a docent ústavního práva Zdeněk Koudelka. „Naše ústava nikde nestanoví, že demise premiéra znamená demisi vlády. Ve státech, kde tomu tak je, to stanoví ústava výslovně (Slovensko, Německo, Slovinsko, Španělsko),“ uvedl na svém webu. Zeman v minulosti Koudelku označil za svého osobního přítele, jehož odborné schopnosti obdivuje.

Pokud prezident obdrží návrh premiéra na odvolání člena vlády, může podle Rychetského komentáře o několik dní rozhodnutí pozdržet, například kvůli politickému vyjednávání, aniž by se zpronevěřil ústavě. „V konečném důsledku však musí být návrh předsedy vlády respektován,“ stojí v knižním komentáři.

(čtk)