Lidé si s propuštěným vrahem s oblibou pořizují fotky a umisťují je na sociální sítě Zdroj: instagram

Exministryně Válková píše prezidentovi: Zvažte milost i v dalších případech dlouholetých trestů

Případ v současnosti mediálně nejznámnějšího českého vraha propuštěného na svobodu Jiřího Kajínka zná snad každý. „Případů jako je pan Kajínek je však více, s jediným rozdílem, že se o nich veřejnost nedozví,“ míní exministryně spravedlnosti, poslankyně a penoložka Helena Válková a v dopise, který má Česká justice exkluzivně k dispozici vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby zvážil i další využití institutu udělení milosti.

Válková v dopise prezidentovi připomíná, že když v březnu 2015 opuštěla post šéfky resortu spravedlnosti poprosila ho, aby více využíval své ústavní pravomoci udělovat milosti ve smyslu zmírnění nebo odpuštění zbytku dosud nevykonaného trestu a tak ve výjimečných případech reagoval na tvrdost zákona nebo fatální dopady přísného potrestání na nejbližší sociální okolí odsouzeného.

Prosbě prezident vyhověl až nyní, když dal milost Jiřímu Kajínkovi. Podle Válkové na udělení milosti marně čekají i další vězni, kteří si již odpykali dlouhé roky vězení, chovají se vzorně a usilují o své podmíněné propuštění, ale soudy jim nevyjdou vstříc. „Žádný psycholog nebo psychiatr jim totiž ve svém znaleckém posouzení stoprocentně negarantuje bezúhonný život těch, kteří mají na základě jejich rozhodnutí předčasně opustit brány věznic.  Soudci mají proto často obavy, že se v případě recidivy takových odsouzených sami stanou terčem hlasité veřejné kritiky, a proto takové vězně raději nepropustí vůbec, byť by pravděpodobnost jejich nového kriminálního selhání na svobodě byla minimální,“ uvádí Válková.

Celý dopis prezidentovi si můžete stáhnout v Legislativním monitoru – přihlašte se a klikněte níže

Dopis prezidentovi si můžete stáhnout v Legislativním monitoru. – klikněte zde. 

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Exministryně je přesvědčena, že každý člověk, pokud svého činu hluboce a upřímně lituje a pokouší se napravit to, co napravit lze, má právo být po dlouholetém trestu propuštěn z věznice, pokud již nepředstavuje reálné nebezpečí pro své spoluobčany a svým chováním ve vězení to dostatečně prokázal.

Exministryně Helena Válková (ANO) Foto: MSp

Proto Válková prezidenta prosí, aby zvážil využití institutu milosti i v dalších případech dlouholetých nepodmíněných trestů odnětí svobody, a to u odsouzených, kteří pro veřejnost neznamenají zvýšené riziko recidivy a výkon dalšího trestu se u nich jeví již jako nadbytečný nebo dokonce kontraproduktivní.

O Kajínkově vině Válková nepochybuje. Domnívá se ale, že mohlo dojít k nesrovnalostem. „Policie nemusela postupovat vždy pečlivě,“ řekla už dříve. Kajínek podle ní dostal velmi tvrdý trest, sama by místo doživotí zvážila spíše nižší z výjimečných trestů.

Milost pro dvojnásobného vraha Kajínka je osmá, kterou Zeman udělil. Z dosavadních sedmi se žádná netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Eva Paseková