Koupě OKD státem není veřejnou podporou, zní z ÚOHS

 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) řeší ve spolupráci s Ministerstvem financí ČR a Evropskou komisí několik případů týkajících se veřejné podpory. Řeší se OKD, obnovitelné zdroje, datové schránky a další velké obchodní případy.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kromě běžných rozhodnutí také komunikuje s Evropskou komisí a zabývá se případy veřejné podpory podnikatelských subjektů, na kterou je Evropská komise velmi citlivá.Podle místopředsedy ÚOHS Petra Solského je to například případ státní koupě OKD. Podle názoru antimonopolního úřadu a také zmíněného ministerstva financí se v tomto případě nejedná o veřejnou podporu.

„Dokončujeme rovněž notifikace ve věci obnovitelných zdrojů energií a bude novelizováno nařízení Evropské komise, které usnadní poskytování veřejné podpory pro letiště a přístavy. V České republice se to týká například regionálních letišť v Karlových Varech, Českých Budějovicích, Pardubicích a Přerově,“ uvedl Solský. Dodal, že v současné době řeší ÚOHS rovněž notifikaci státní pomoci pro Českou poštu za univerzální poštovní službu, to znamená za doručování do regionů. Ve zmíněném případě by Česká pošta měla dostávat asi 500 milionů ročně od roku 2013, tedy zpětně. Kromě toho se řeší pokračování datových schránek po roce 2018. To je do značné míry závislé na názoru Komise, pokud…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Kristián Chalupa