Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

NSZ našlo v kauze Zadeh pochybení policie i dozorujícího žalobce

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) našlo v kauze česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha souzeného pro daňové úniky vážné pochybení při nakládání policie s odposlechy, pochybil i dozorový státní zástupce u vazebního řízení se Zadehem. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Jde o druhou větev Zadehovy kauzy, kdy byl s dalšími lidmi obviněn mimo jiné z ovlivňování svědků. Podle NZS policie prováděla odposlechy zákonným způsobem, ale Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) závažně pochybila při nakládání se záznamy. Policisté je založili do spisu, ale neprovedli předchozí analýzu těchto záznamů z hlediska jejich obsahové a důkazní použitelnosti, včetně toho, zda neobsahují zákonem chráněnou komunikaci mezi obviněným a obhájcem v jiné trestní věci.

„Na tomto pochybení policejního orgánu se však nijak nepodílel dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci,“ uvedl Malý.

Předseda poslanecké komise pro kontrolu operativní techniky Daniel Korte (TOP 09) zatím neobdržel odpověď nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ohledně odposlechů Zadeha s jeho advokáty, a překvapilo jej, že NSZ dříve než on informovalo média. Ukázalo se nicméně, že obavy z narušení vzájemné komunikace mezi obhájci a klientem byly oprávněné. „V prohlášení tiskového mluvčího jsem rovněž postrádal vyjádření, zda bude dozorový státní zástupce Michal Galát za toto jednání potrestán. „ Korte uvedl, že očekává již přislíbenou účast Zemana na jednání komise, která se bude případem rovněž zabývat.

„Česká advokátní komora kvituje, že její vyjádření ohledně nepřípustnosti narušení komunikace mezi klientem a jeho obhájci mělo reálný základ,“ konstatuje tisková mluvčí Iva Chaloupková. Zároveň uvedla, že Komora si váží toho, že NSZ k celé záležitosti přistoupilo zodpovědně. „Očekáváme, že NSZ přijme taková systémová opatření, která zabrání tomu, aby se podobná situace mohla v budoucnu opakovat.“   ¨

Obdobně vidí Zemanovo vyjádření i prezident Unie obhájců Tomáš Sokol. „Jsem rád, že k tomu, aby se se vší vážností NSZ odposlechy zabývalo, přispělo i trestní oznámení, které UO v této věci podala. Nicméně zatím s napětím očekávám, jak se po tomto vyhodnocení s oznámením vyrovnají orgány činné v trestním řízení.“

„S rozhodnutím Nejvyššího státního zastupitelství nejsme spokojeni. Spravedlnost musí být stejná pro všechny osoby. Státní zástupci a policejní orgán nejsou vyloučeni z trestní odpovědnosti, pokud dojde ke spáchání trestného činu,“ konstatuje Zadehova obhájkyně Jana Wróblová . „Pokud Nejvyšší státní zastupitelství konstatuje nezákonný postup, jak je možné, že z tohoto závěru nebyly vyvozeny žádné konkrétní důsledky vůči odpovědným osobám. S postojem, který k věci zaujalo Nejvyšší státní zastupitelství, se neztotožňujeme, když dle našeho názoru ve věci nezákonných odposlechů nelze vyloučit odpovědnost příslušného státního zástupce.“  Jak dále obhájkyně vysvětluje, státní zástupce Michal Galát vykonával i nadále vykonává dozor nad příslušným spisem, do kterého byly dané odposlechy zařazeny. Nadto poté, co bylo podáno trestní oznámení od Unie obhájců ve věci nezákonných odposlechů, předmětné nahrávky nebyly ze spisu odstraněny, nýbrž byly vyhotoveny písemné přepisy nezákonných odposlechů a tyto byly použity při vazebním zasedání konaného dne 7.4.2017 a 11.4.2017.

Kojzarová upozorňuje i na další porušení zákona z Galátovy strany. „Co se týká koluzní vazby, považujeme porušení délky jejího trvání za mimořádně závažné. Návštěvy klienta probíhaly ve zpřísněném režimu i poté, co již došlo k uplynutí zákonné doby koluzní vazby, tedy po dobu více než jenoho měsíce od uplynutí maximálně přípustné doby trvání koluzního důvodu vazby. Pouhé konstatování porušení ze strany Nejvyššího státního zastupitelství není dostačující. Je třeba zdůraznit, že z důvodu formálního nezrušení koluzní vazby byl klient omezen na svých právech.“

V daných věcech se bude Zadehova obhajoba obracet na Ústavní soud, neboť  považuje za nutné, aby k danému postupu bylo zaujato adekvátní stanovisko.“

 

Podle NSZ dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci pochybil v Zadehově vazebním řízení. Podle NSZ adekvátně procesně nereagoval na to, že uplynula nejvyšší přípustná doba trvání koluzní vazby a po uplynutí lhůty neoprávněně stanovoval podmínky pro uskutečnění návštěv ve výkonu vazby. Ke koluzní vazbě soud přistupuje v případech, v nichž panují obavy, že se bude obviněný snažit ovlivňovat svědky.

Dozorový státní zástupce Michal Galát dnes řekl, že se k tiskovým zprávám a tvrzení obhajoby vyjadřovat nebude.

NSZ v případu podezření z ovlivňování svědků a podplacení tlumočníka zamítl stížnosti obviněných proti zahájení trestní stíhání jako nedůvodné.

Zadeh se před Krajským soudem v Brně zpovídá z daňových úniků. Kromě něj v kauze figuruje 14 lidí. Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot, škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun.

Kvůli daňové kauze byl Zadeh ve vazbě 22 měsíců. Pak šel na svobodu na kauci 150 milionů korun. Loni v prosinci ho brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli podezření z ovlivňování svědka. Ve vazbě je dosud. Městský soud sice vydal rozhodnutí o jeho propuštění, to ale není pravomocné, soud bude řešit stížnosti proti němu. V této druhé větvi kauzy spolu se Zadehem policie obvinila pět lidí. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.

(sr, čtk)