Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová Foto: ochrance.cz

Ombudsmanka loni obdržela 8400 podnětů, nejvíc z jihu Moravy

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová loni obdržela asi 8400 podnětů, nejvíce z Jihomoravského kraje a z Prahy. Nejméně jich bylo z Karlovarského kraje. Nejvíce podnětů se týkalo sociálního zabezpečení. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Z Jihomoravského kraje ombudsmanka loni obdržela asi 1400 podnětů, z Prahy asi 1000. Následuje Moravskoslezský (734) a Středočeský kraj (727). Nejmenší zastoupení měl Karlovarský kraj, odkud ombudsmance přišlo asi 200 podnětů, a Liberecký kraj, odkud jich bylo zhruba o 50 více.

Z celorepublikového pohledu se nejvíce podnětů týkalo sociálního zabezpečení, za nímž následovala oblast staveb a regionálního rozvoje. Pořadí kopírují i jednotlivé kraje, ale zatímco z Plzeňského kraje se sociálního zabezpečení týkal každý desátý podnět a z Prahy nebo Středočeského kraje každý devátý, z Ústeckého kraje se stejných problémů týkal každý čtvrtý podnět. V Jihomoravském a Jihočeském kraji šlo o každý pátý podnět.

V oblasti sociálního zabezpečení šlo nejčastěji o problémy s důchody. Výjimkou je Praha a Jihomoravský kraj, kde nad záležitostmi s penzí převažují stížnosti týkající se dávek pomoci v hmotné nouzi. Zatímco v Ústeckém a Moravskoslezském kraji řešil problémy s důchody každý desátý stěžovatel, v Praze to byl jeden stěžovatel ze 30.

„O situaci v jednotlivých regionech vypovídá i rozdíl v počtu stížností na sociální zabezpečení a na oblast stavebnictví,“ uvedla mluvčí. Největší rozdíly jsou v Ústeckém kraji a Moravskoslezském kraji, kde problémy týkající se sociálního zabezpečení několikanásobně převažují nad stížnostmi z oblasti stavebnictví. Naopak ve Středočeském kraji mezi nimi prakticky není rozdíl a lidé si na obě oblasti stěžují skoro ve stejné míře.

V roce 2015 pomoc kanceláře žádalo celkem 7541 lidí. Nejvíce z Jihomoravského kraje, a to 1324, nejméně z Vysočiny, odkud lidé zaslali 215 stížností.

(čtk)