Nejvíce obviněných bylo z řad policistů Ilustrační foto: GIBS

Policie chce prodloužit koncepci rozvoje do roku 2022 a zvýšit počet policistů na 44 000

Policie chce prodloužit o dva roky platnost koncepce, na základě které by chtěla přijmout 4000 nových příslušníků a zvýšit počet policistů na více než 44.000. Důvodem je to, že policie nezvládá nové kolegy tak rychle nabírat. Vyplývá to z aktualizované verze koncepce, kterou bude příští týden projednávat vláda. Původně měly být cíle splněny v roce 2020, nově by to mělo být v roce 2022.

O aktualizované koncepci policie dnes informovala ČTK. Česká justice předmětný dokument získala už před dvěma měsíci a v rámci legislativního monitoru ho celý zpřístupnila  v placené sekci.

Původní koncepce rozvoje do roku 2020 se opírala o analýzu předloženou vládě v lednu 2016. Z materiálu, o kterém Česká justice rovněž informovala, vyplynulo, že česká policie zaostává materiálně, personálně i technicky. Z aktualizované koncepce však plyne, že situace se mění velmi pomalu. Aktualizovaná koncepce velké množství informací z původní analýzy opakuje a rozšiřuje.

Podstav doplní cizinci nebo vyučení?

Koncepce začala platit v loňském roce, kdy mělo přijít 850 nových policistů, neobsazeno však na konci roku zůstalo 61 míst. Celkově měla policie podstav 1364 lidí. Rozdíl je způsoben tím, že policisté chyběli ještě předtím, než na základě koncepce uvnitř sboru vznikla nová místa. Kvůli rozdílu ministerstvo vnitra nepožadovalo vytvoření 1000 nových míst na letošní rok, což koncepce původně předpokládala.

Situace se však ještě může letos změnit a nová místa vzniknout mohou. Zvažuje se například, že by mohli u policie nově začít sloužit zájemci bez maturity nebo cizinci, kterým je zatím vstup do služebního poměru zapovězen. Snížit by se například mohly také nároky na fyzickou připravenost, což by mohlo přilákat třeba IT odborníky nebo analytiky.

Nábor policistů dosáhl limitu

Dokument problémy zdůvodňuje tím, že nábor policistů dosáhl limitů trhu práce. V zemi je nízká nezaměstnanost a policie je jako subjekt nabízející práci málo konkurenceschopná. Za další negativní aspekty koncepce označuje demografický vývoj, podle něhož se zužuje počet lidí, kteří mohou práci policisty vykonávat nebo konkurenci armády či městských strážníků, kteří shánějí velmi podobné uchazeče.

Skladník bere více než policista

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) například dlouhodobě upozorňuje, že není přijatelné, aby byl nástupní plat u bezpečnostních sborů 17.000 či 18.000 korun, když například na pozici skladníka bývá kolem 25.000 korun. Vnitro plánuje podmínky pro práci u policie zatraktivnit. Od 1. července vzrostou platy o deset procent, plánuje se zrušení 150 hodin povinných přesčasů ročně nebo zavedení náborového příspěvku.

Počet trestných činů klesá

Plánované posílení policie má vyjít na 8,3 miliardy korun. Peníze půjdou do platů a vybavení nových členů policie. Koncepce počítá s tím, že díky posilám například na každém územním odboru policie vzniknou alespoň dvě speciální hlídky, které budou vyjíždět k nebezpečným situacím.

Posily by měly získat všechny celostátní útvary i jednotlivé kraje, aby mohla policejní oddělení fungovat nonstop. Pokud se plány koncepce naplní, tak se počítá například se vznikem nových dálničních oddělení nebo s lepší dostupností letecké služby.

Aktuální materiál upozorňuje, že loni meziročně klesl počet trestných činů o 29.196 na 218.432. Neznamená to však, že by noví policisté nebyli potřeba. „Přes pozitivní trend v oblasti nápadu trestné činnosti tento vývoj neznamená v kontextu bezpečnostní situace a východisek koncepce snížení potřeby posílení počtu policistů. Dochází k růstu závažnosti a sofistikovanosti trestné činnosti,“ píše se v aktualizovaném dokumentu.

(ire, čtk)