Foto: psp.cz

Poslanci Borka a Novotný sami požádají o své vydání policii. Vyzvou k tomu sněmovnu

Poslanci Jaroslav Borka (KSČM) a Josef Novotný (zvolen na kandidátce ČSSD) sami požádají plénum poslanecké sněmovny o své vydání policejnému orgánu. Josef Novotný už kvůli žádosti o jeho vydání stáhl kandidaturu na předsedu Českého volejbalového svazu. Ani jeden z poslanců netuší, proč mají být trestně stíháni a mají za to, že se nedopustili žádného nezákonného jednání. Policie je ovšem chce stíhat pro závažnou hospodářskou kriminalitu.

O žádosti policie o vydání dvou poslanců poslanecké sněmovny informovala Česká justice jako první.

Na informaci obratem reagoval poslanec Jaroslav Borka (KSČM), který požádá sám o své vlastní vydání policejnému orgánu: „Žádost o vydání se pravděpodobně týká mého působení v hodnotící komisi ROP Severozápad, s tím, že byly porušovány zákony České republiky a finanční zájmy Evropské unie. K tomu mohu dodat pouze to, že jsem vždy vykonával vše proto, aby hodnocení bylo objektivní a nestranné. Jsem si jist svým postupem v souladu se zákonem a jak v mandátovém a imunitním výboru, tak na plénu sněmovny požádám o vydání,“ uvedl ve svém prohlášení.

Na dotaz České justice poslanec Josef Novotný (na kandidátce ČSSD) uvedl, že se kvůli svému dobrému jménu zachová stejně: „Tuto výzvu také učiním, mým zájmem je co nejrychlejší očištění mého jména,“ uvedl.

Josef Novotný nebude svému vydání policii v žádném případě nijak bránit: „K žádosti o vydání mojí osoby poslaneckou sněmovnou bych řekl jen tolik, že mu v žádném případě nebudu bránit. Tedy žádné kroky, které by ho snad měly zmařit, činit určitě nebudu. Nevím o jakémkoliv protiprávním jednání z mojí strany a je mojí prioritou teď co nejrychleji svoje jméno očistit,“ uvedl pro Českou justici.

Poslanec ihned reagoval na zájem policie

V případě poslance Josefa Novotného měla zveřejněná informace o tom, že ho hodlá trestně stíhat policie, okamžitý dopad na jeho další činnosti. Ještě ve středu 3. května 2017 stáhl svoji kandidaturu na předsedu Českého volejbalového svazu a volby se 13. května jako kandidát nezúčastní.

Kromě kampaně uvedl jako důvod svého odstoupení právě žádost policie, aniž by si byl vědom jakéhokoli nezákonného jednání: „A v neposlední řadě jsou příčinou také informace, které včera přinesla média a které hovoří o žádosti Policie ČR o vydání mojí osoby poslaneckou sněmovnou k údajnému trestnímu stíhání. Nemám dosud od policie potvrzené, z jakého důvodu o zbavení poslanecké imunity v mém případě žádají, zda se vůbec jedná o trestní stíhání a v jaké souvislosti. Jasné je pouze to, že načasování necelé dva týdny před volbami předsedy ČVS je přinejmenším zvláštní. Nejsem si přitom absolutně vědom čehokoliv, za co bych mohl být trestně stíhán. V tuto chvíli je ale realita taková, že mou prioritou musí být očištění mého jména, což udělám. Nebude to ale určitě trvat týden či dva týdny,“ uvedl ve svém vyjádření  poslanec Josef Novotný.

Policie chce oba stíhat ze závažných zločinů

O žádosti Národní centrály proti organizovanému zločinu poslanecké sněmovně Parlamentu  ČR o udělení souhlasu s trestním stíháním poslanců Jaroslava Borky a Josefa Novotného informoval 4. května 2017  státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Tomáš Minx. Poslanci jsou podle VSZ v Praze podezřelí ze závažné hospodářské a finanční kriminality: Poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě, jednoho policie podezírá ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Policejní žádost o zbavení poslanecké imunity a souhlas s trestním stíháním bude nejprve posuzovat imunitní výbor Sněmovny, a to zřejmě na dvou schůzích. Poprvé by se jeho členové měli podle Němcové sejít 18. května. Výbor dává doporučení pro Sněmovnu, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne.

Irena Válová