Jiřího Kajínka navštívila ve vězení první dáma, prezident mu udělil milost Foto: Twitter

Prezident Zeman podepsal milost pro doživotně odsouzeného Kajínka, nesmí spáchat žádný trestný čin

Dvojnásobný nájemní vrah Jiří Kajínek byl dnes propuštěn z rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou. Byl odsouzen na doživotí, ale prezident Miloš Zeman mu udělil milost. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let, známým se stal útěkem z přísně střežené věznice v Mírově na podzim 2000, zadržen byl tehdy po víc než měsíci. Po propuštění dnes Kajínek novinářům řekl, že doufá v obnovu svého procesu a že má již nabídky práce. Nad milostí se pozastavili někteří politici, další poukázali na to, že jde o pravomoc hlavy státu.

Na dodržování podmínek amnestie bude dohlížet Krajský soud v Plzni, který Kajínka odsoudil. Věc bude mít na starosti soudce Tomáš Bouček, který v minulých letech rozhodoval o Kajínkových žádostech na obnovu procesu. Je to jiný soudce, než ten, který Kajínka odsoudil na doživotí. „Periodicky se po nás budou vyžadovat zprávy. Jejich rozsah záleží na tom, co pan prezident uložil. Pokud uložil jen to, aby amnestovaný žil řádným životem a nedopouštěl se trestné činnosti, budeme vyžadovat jen rejstřík trestu, možná nějakou zprávu z bydliště, případně od zaměstnavatele, pokud bude zaměstnán,“ řekl předseda krajského soudu Miloslav Sedláček.

Soud bude posílat informace na Hrad, vyhodnocovat je bude aparát prezidenta.“Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím ministerstva spravedlnosti,“ dodal Ovčáček. „Pro úplnost dodáváme, že soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky,“ dodal mluvčí Zemana.

Podle vyjádření předsedy Ústavního soudu je taková podmínka nelogicky tvrdá. „Mimochodem, já si myslím, že by tam mělo být: nespáchá žádný úmyslný trestný čin, anebo dokonce úmyslný trestný čin s nejnižší sazbou tou či onou. Protože aby omilostněný vězeň šel za dopravní přestupek třeba nedbalostní znovu na doživotí do vězení, to by, upřímně řečeno, příliš velkou logiku nemělo, ale já opravdu nevím, jak bude podmíněno toto udělení milosti,“ řekl webu iRozhlas.cz.

Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil.

Do povědomí širší veřejnosti se dostal v roce 2000 útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soudy z předpojatosti. Jeho žádost o obnovu procesu zamítl Vrchní soud i Ústavní soud. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Řada politiků rozhodnutí hlavy státu kritizovala. Zeman ale svůj krok hájil s vysvětlením, že každé pravidlo má své výjimky. Stejnou obhajobu dnes použil i Ovčáček.

(čtk, epa)