Někdejší šéfka ERÚ Alena Vitásková Reprofoto ČT

Rozdělování přísedících na KS v Brně: Vitásková neuspěla s ústavní stížnosti na postup žalobců

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, nepravomocně odsouzené na 8,5 roku vězení. Vadilo jí to, že státní zástupci nedopřáli sluchu jejím pochybnostem a výhradám k určení senátu a přísedících Krajského soudu v Brně. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci její podnět takzvaně založilo, nezjistilo totiž podezření z trestného činu. Usnesení ÚS je dostupné v jeho databázi.

Vitásková v podnětu určeném žalobcům naznačila možnost manipulace s rozvrhem práce. Že státní zastupitelství podnět dostatečně neprověřilo, je podle ní porušením práva na účinné vyšetřování. Ústavní soudci ovšem stížnost označili za zjevně neopodstatněnou. Vitásková podle nich může své výhrady uplatňovat přímo v dosud živé trestní kauze, která čeká na rozhodnutí odvolacího Vrchního soudu v Olomouci.

„Pokud je stěžovatelka přesvědčena, že v jejím případě došlo k určení soudce v rozporu s rozvrhem práce (…), může se navzdory závěrům státních zástupců domáhat svých práv rovněž přímo v řízení týkajícím se její trestní věci, v níž mělo k manipulaci dojít, případně posléze proti tomuto brojit před Ústavním soudem,“ stojí v usnesení.

Krajský soud loni čelil kritice za domněle netransparentní způsob rozdělování přísedících. Ústavní soud už loni praxi poměrně detailně zkoumal, systém přidělování podle nálezu nebyl nahodilý ani účelový. Tehdy se ale soudci nijak nezabývali kauzou kolem Vitáskové, šlo o případ Zdeňka Smejkala odsouzeného za podvod.

Krajský soud v Brně uložil předsedkyni ERÚ nepodmíněný trest vězení za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Vitásková vinu popírá a celý případ považuje za vykonstruovaný. V kauze bylo deset obžalovaných, kromě Vitáskové sedmi dalším udělil soud tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení, a také vysoké pokuty.

K vrchnímu soudu se odvolali nejen odsouzení, ale také státní zástupce Radek Mezlík, a to v neprospěch šestice lidí. Pro Vitáskovou navrhuje i peněžitý trest 2,5 milionu korun a zákaz výkonu rozhodování jako úřední osoby ve správních řízeních na dobu 10 let.

Podle rozsudku krajského soudu z loňského února elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun v Chomutově obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. Vitásková pak zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licencí, v němž mohli majitelé elektráren, synové miliardáře a podnikatele ve strojírenském průmyslu Zdeňka Zemka, o tato povolení přijít. Podle policie vznikla státu vysoká škoda.

(čtk)