Dnes už minulá Poslanecká sněšmovna Foto: archiv

Sněmovna: Zajišťovací příkazy se mají používat, jen když je důvod

Poslanecká sněmovna vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) k přijetí takových opatření, aby finanční správa dodržovala rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a aby zajišťovací příkazy využívala jen v odůvodněných případech. Poslanci toto usnesení schválili na návrh Martina Plíška (TOP 09) v dnešním pokračování debaty o informaci premiéra ohledně opatření proti zneužívání zajišťovacích příkazů Finanční správou. Sobotka s usnesením souhlasí, měla by podle něj vzniknout hlubší analýza.

Poslanci o tomto bodu začali debatovat ve středu, dnes jeho projednávání dokončili. Jeho zařazení na pořad navrhla TOP 09, podle níž tento instrument likviduje nevinné podnikatele.

Zajišťovací příkaz je nástroj, který finanční úřady mohou použít při boji s daňovými úniky. Jeho smyslem je, jak už dříve popsal soud, získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Daňový řád však počítá s tím, že správce daně musí mít vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost byla bez použití zajištění po vyměření také zaplacena.

Premiér ve středu řekl, že chce požádat ministra financí o podrobné vyhodnocení vydávání zajišťovacích příkazů. Součástí zprávy by měly být i důvody nárůstu jejich počtu v letech 2013 až 2015. „My skutečně chceme, aby byla zpracována hlubší analýza,“ řekl Sobotka. Je podle něj nezbytné, aby nedocházelo k situacím, kdy využití příkazů dostane firmu do neřešitelných potíží.

Předseda hospodářského výboru a kandidát na ministra financí Ivan Pilný (ANO) dnes před poslanci řekl, že chce požádat generálního ředitele finanční správy Martina Janečka, aby prověřil, zda by finanční správa mohla doplnit svoji metodiku tak, aby zajišťovací příkazy plnily ducha zákona a nebyly likvidační. Řekl také, že Janečka požádá, aby byl opatrnější v kontaktu s médii, protože některé jeho výroky byly poněkud nešťastné. Prohlásil, že bude respektovat nezávislost finanční správy a nebude žádným způsobem zasahovat do její činnosti. K řediteli Janečkovi má naprostou důvěru, řekl.

Sobotka uvedl, že předložení analýzy ohledně využívání příkazů by mělo patřit mezi Pilného priority poté, co bude jmenován. Dokument by měl zhodnotit, jak je správa úspěšná při odvoláních. „A také to, zda ministerstvo financí doporučuje úpravu legislativy nebo metodiky, kterou používá daňová správa,“ řekl.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura Pilnému navrhl, aby v ministerské funkci zkusil připravit a prosadit třeba ve zrychleném režimu takové opatření, aby se sankce odvíjely například podle velikosti firem. Pilný poznamenal, že je vůči takové možnosti skeptický.

(čtk)