Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová Reprofoto ČT

Soud doufá, že Parkanová přijde, žalobce kauzy CASA na tom trvá

Státní zástupce v kauze nákupu letounů CASA trvá na tom, aby se obžalovaná exministryně obrany Vlasta Parkanová osobně dostavila k soudu. Předsedkyně senátu dnes přečetla její výpověď z policejního výslechu, kterou politička už dříve zveřejnila na svém webu. Soudkyně zároveň uvedla, že doufá, že Parkanová přijde k příštímu hlavnímu líčení. Projednávání případu bude pokračovat v srpnu.

Parkanová čelí od roku 2012 trestnímu stíhání pro zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce Jan Kořán jí klade za vinu, že před předložením návrhu o nákupu letounů vládě nenechala vypracovat nezávislý posudek, který by zhodnotil jejich cenu. Parkanová tím údajně s druhým obžalovaným, svým někdejším podřízeným Jiřím Staňkem, způsobila státu škodu ve výši 819 milionů korun.

K dnešnímu jednání u Obvodního soudu pro Prahu 6 Parkanová nedorazila. Její advokát Tomáš Sokol předložil senátu písemnou žádost, aby se hlavní líčení konalo v její nepřítomnosti. Předsedkyně senátu Markéta Binderová tomu vyhověla, žalobce Kořán však poukázal na to, že podle judikatury musí obžalovaný přijít alespoň k jednomu stání osobně.

Parkanová řekla policistům v srpnu 2012, že podle svého přesvědčení nemohla spáchat žádný trestný čin, a to ani úmyslně, ani neúmyslně. Výběr letadla a dohoda o ceně prý náležely jejím podřízeným. „Ministr, pokud nemá důvod pochybovat o erudici svých odborných pracovníků, nemá se jim ani do jejich práce plést,“ uvedla.

Poukázala na to, že ministerstvo obrany má desítky tisíc zaměstnanců a celou řadu specializovaných útvarů, takže nemůže být v silách ministra do detailu kontrolovat všechny agendy. Věcnost ani formální správnost předkládaných materiálů tak prý neprověřovala.

Ohledně samotného výběru letounů zdůraznila, že jí nikdo nesignalizoval žádnou pochybnost o ceně ani o čemkoliv jiném. Kolegium ministerstva odhlasovalo předložení návrhu vládě jednomyslně, ačkoliv své podřízené k případným připomínkám vyzývala, protože ji „čas od času zneklidňovaly mediální výstupy“ k dané problematice. Proti se nepostavil ani ministerský odbor vnitřního auditu. Návrh následně nezpochybnil ani žádný z členů tehdejší vlády Mirka Topolánka (ODS), která nákup za 3,5 miliardy korun posvětila.

(čtk)