Foto: MPP

Soud zamítl žalobu bývalých strážníků bez maturity proti výpovědím

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žaloby dnes už bývalých strážníků, kteří se domáhali určení neplatnosti svých výpovědí a přiznání nároku na plat ve výpovědní době. Uvedl to mluvčí pražských strážníků Jan Čihák. Více než stovka strážníků byla propuštěna kvůli chybějícím maturitám. Městská policie zaměstnává přes 2200 lidí. Loni přijala 194 zaměstnanců, z toho bylo 172 strážníků.

„Celkově to hodnotím jako uměle vytvořenou kauzu, která nepřinesla nikomu nic a byla jen snahou o zviditelnění prezidenta jedné skomírající odborové organizace. Propuštění strážníci se nedomohli vůbec ničeho, naopak byli bohužel nuceni vynaložit nemalé finanční prostředky na náklady soudního řízení,“ uvedl ředitel městské policie Eduard Šuster.

Strážníky městská policie propustila s ohledem na zákon, který ukládá, že od 1. ledna 2016 strážníci musejí mít maturitu. Policisté, kteří neměli maturitu, dostali možnost si ji dodělat. Část z nich toho ale nevyužila, a byla proto propuštěna.

Předmětem žalob 16 bývalých strážníků se kromě platnosti výpovědí staly také platy ve výpovědní době, kterých se domáhali. Městská policie řešila, zda vyplácet propuštěným první tři měsíce roku 2016 výplatu – byli sice ve výpovědní lhůtě, avšak podle zákona už nemohli vykonávat pozici strážníka. Vedení městské policie následně dospělo k tomu, že tzv. překážka vznikla na jejich straně, a platy jim proto nevyplatila.

Městskou policii zřizuje Praha. Strážníci loni řešili 1,055 milionu přestupků, což je o zhruba o 44.000 méně než v roce 2015. Výdaje městské policie byly 1,711 miliardy korun. Šuster městskou policii vede od roku 2013.

(čtk)