V právním řádu České republiky jsou stovky nepotřebných zákonů Foto: archiv

Státní zástupci řeší kauzu úniků ze spisů, týká se i elitních policistů

Rozsáhlou kauzou úniků z policejních spisů se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s Národní protidrogovou centrálou. Potvrdil to žalobce Petr Šereda. Na svém webu zastupitelství uvedlo, že v případu jde o úniky informací z trestních řízení a policejních databází. Podle České televize se vyšetřování týká i elitních policistů.

Mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková řekla, že policisté v těchto dnech pracují na jedné z operací. „Blíže se k tomu vyjadřovat nemůžu. Právo na poskytování informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci,“ dodala Kudláčková.

Mezi obviněnými je podle ČT například bývalý policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Michal Ratajský nebo majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák, který podniká v nemovitostech, telekomunikacích či teplárenství. Rusňák je podle informací ČTK zeť náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce ministryně financí, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto nominaci odmítl. Mluvčí DRFG Jan Sedláček dnes řekl, že Rusňák vypovídá na policii. Dodal, že o zatčení a obvinění informace nemá.

DRFG je investiční skupina založená v Brně v roce 2011. Cílem DRFG je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investic do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech. DRFG se zaměřuje především na investice do nemovitostí, finančních služeb a telekomunikací. V roce 2016 dosáhl objem investic 1,5 miliardy Kč a objem aktiv překročil čtyři miliardy Kč.

Ratajský působil v ÚOOZ do srpna 2009. V současnosti je společníkem v bezpečnostní agentuře CS Solution Group, která zajišťuje profesionální ochranku, ostrahu objektů i ochranu informačních technologií.

Protidrogová centrála v současnosti řeší také kauzu Bereta, která se rovněž týká vynášení informací ze spisů. Případ mají na starosti detektivové z bývalého protimafiánského útvaru. V kauze figuruje policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík nebo vlivná pražská žalobkyně Dagmar Máchová.

Vyšetřovací tým byl včleněn do protidrogové centrály kvůli vzniku Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), do které od loňkého 1. srpna spadají policisté z bývalých elitních útvarů – protimafiánského a protikorupčního. Důvodem pro vyčlenění týmu pod protidrogovou centrálu bylo to, aby nenastal případ, že policisté z nové centrály vyšetřují kauzy kolem vlastních kolegů, kteří patřili do zaniklé jednotky. Tato kauza byla zároveň jediným případem, kterou nemohla NCOZ po svém vzniku vyšetřovat.

(čtk)