ÚS zamítl stížnost Vinklera, jenž zpochybňoval nestrannost soudce

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost podnikatele Milana Vinklera, který opakovaně poukazoval na možnou podjatost teplického soudce Martina Roubalíka. V minulosti dal ÚS Vinklerovi jednou zapravdu, krajský soud ovšem i poté rozhodl, že Roubalík není z kauzy vyloučen.

Podle dnešního nálezu to neznamená, že krajský soud nerespektoval závazný nález ústavních soudců. Nejde tedy ani o porušení základních práv Vinklera, jednoho z prvních obchodních partnerů miliardáře Petra Kellnera. Krajský soud totiž své rozhodnutí řádně odůvodnil a vysvětlil. Dostál tak požadavkům vyplývajícím z kasační závaznosti nálezů ÚS, uvedl dnes soudce zpravodaj Vladimír Sládeček.

Teplický soudce Roubalík v roce 2014 potrestal Vinklera čtyřmi lety vězení za nedovolené ozbrojování a padělání dokladů. Krajský soud v Ústí nad Labem verdikt potvrdil a Vinkler putoval za mříže.

Vinkler ovšem nařkl soudce z manipulací. Roubalík na něj podal trestní oznámení kvůli podezření z křivého obvinění a vyloučil se pro podjatost. Krajský soud nicméně konstatoval, že soudce podjatý není a o kauze může rozhodovat nadále.

Mezitím na soudce – opět kvůli křivému obvinění – podal trestní oznámení Vinkler. Roubalík se tentokrát již nevyloučil a krajský soud jeho rozhodnutí potvrdil.

V obou případech podnikatel podal ústavní stížnost. S první neuspěl, podruhé mu ale dal ÚS zapravdu. Poukázal tehdy na konkrétní výrok, kterým mohl Roubalík porušit presumpci neviny. V části odůvodnění usnesení teplického soudu se s poukazem na Vinklera objevila formulace „dopustil zločinu křivého obvinění“.

Krajský soud se sporným výrokem poté zabýval znovu. Vyhodnotil, že v daném kontextu jde o prosté konstatování podezření ze spáchání trestného činu, které je z logiky věci nezbytným předpokladem pro podání trestního oznámení. Podle dnešního – v pořadí třetího – rozhodnutí ústavních soudců krajský soud „provedl opětovný a důkladný rozbor celé situace“ a dostál svým povinnostem.

Vinkler stál v roce 1991 u zrodu Správy prvního privatizačního fondu, z níž se později vyvinula skupina PPF ovládaná Petrem Kellnerem. Vinkler se však brzy vydal vlastní cestou.

(čtk)