Prezident při návštěvě Plzeňského kraje Foto: Hrad.cz

Zeman se chce ptát Ústavního soudu, zda musí odvolávat ministry

Prezident Miloš Zeman podá podnět k Ústavnímu soudu. Chce požádat o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér. Rozhodnutí soudu je připraven respektovat, řekl dnes na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Libereckého kraje. Ústavní právník Jan Kysela předpokládá, že Ústavní soud odpoví v řádu dní tak, že na otázky k výkladu ústavy není kompetentní odpovídat, protože je místem pro řešení právních sporů. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský sdělil, že kdyby něco takového soud z Hradu dostal, věnoval by se tomu přednostně.

Na Ústavní soud se chce s kompetenční žalobou obrátit i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), a to v případě, že Zeman vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) neodvolá po svém návratu z cesty do Číny, na které bude do 18. května.

„Nebudu to nazývat kompetenční žalobou, ale budu to nazývat podnět Ústavnímu soudu, aby sám vyložil ústavu, zda odvolání ministra je obligatorní v tom smyslu, že prezident je tomuto návrhu povinen vyhovět,“ řekl Zeman. „Ponechme tedy, ať už podnětem jedné nebo druhé strany, Ústavnímu soudu, jak se rozhodne, a já jeho rozhodnutí samozřejmě budu respektovat,“ řekl.

Podle Kysely není možné se na Ústavní soud obracet s dotazem, co které ustanovení ústavy znamená, protože je místem, kde se řeší spory o výklad práva. Prezident se stěží může před Ústavním soudem přít sám se sebou, zda má, nebo nemá kompetenci v některých případech nevyhovět návrhu premiéra na odvolání ministra, řekl Kysela v České televizi.

U případné Sobotkovy kompetenční žaloby Kysela očekává rozhodnutí soudu kratší než dva měsíce, protože jde o právně nespornou záležitost.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se prostřednictvím mluvčí vyjádřil ve smyslu, že pokud by soud od prezidenta něco takového obdržel, rozhodl by rychle a přednostně. V tuto chvíli se ale k tomu žádný ústavní soudce vyjadřovat nemůže, dodal. Informace má soud jen zprostředkovaně z médií, řekla Sedláčková, nezná ani formu, ani obsah případného návrhu.

Zeman neodpověděl na dotaz, zda bude čekat na rozhodnutí Ústavního soudu s odvoláním Babiše, které navrhl minulý týden premiér Sobotka. Zdůvodnil to Babišovými finančními operacemi a podezřením z ovlivňování médií.

Zeman dnes zopakoval, že považuje za překážku pro odvolání Babiše koaliční smlouvu. Vládní strany ji podle něj musí dodržovat, a proto premiér nemůže podle Zemanova přesvědčení navrhnout odvolání ministra za hnutí ANO, pokud s tím nebude souhlasit předseda hnutí, kterým je Babiš.

Jako další překážku pro odvolání Babiše Zeman vidí to, že by měl premiér současně s návrhem na odvolání Babiše představit i jeho nástupce. Podle něj by bylo nezodpovědné vůči finanční stabilitě země nechat ministerstvo financí bez vedení v době, kdy se začíná připravovat státní rozpočet.

Prezident také prohlásil, že chce znovu diskutovat s představiteli vládních stran o možnostech řešení vládní krize po svém návratu z Číny.

Za odvolání Babiše demonstrovaly ve středu v několika městech tisíce lidí, na nichž zaznívaly i výzvy, aby Zeman odstoupil. Prezident dnes oznámil, že se úřadu rozhodně nevzdá, a připomněl, že už zažil víc demonstrací proti sobě a všechny protesty časem vymizely. „Stejně tak se nebude za měsíc nebo dva mluvit ani o těchto demonstracích,“ řekl.

Zeman také kritizoval lidi, kteří proti němu protestovali při návštěvě Libereckého kraje a používali vůči němu ostrá vyjádření. „Já tyto demonstranty právě kvůli těmto výrazům pokládám za ty, kterým Tomáš Masaryk říkal patologická sedlina české společnosti. Můžeme jim také, chcete-li říkat kraválisté. Ale na druhé straně mají svaté právo demonstrovat, jenomže ve svobodné společnosti se tyto věci řeší volbami a nikoli pouličními výkřiky,“ řekl.

(čtk)