Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová Foto: Mediafax

Bradáčová: V Rathově kauze soud nemusí znovu provádět důkazy. Rozhodnutí vrchního soudu vyvolalo skepsi

V korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha nebude středočeský krajský soud muset opakovat žádné důkazy, a to ani odposlechy. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to dnes uvedla v pořadu Českého rozhlasu 20 minut Radiožurnálu. O přípustnosti odposlechů jako důkazů rozhodl počátkem června Nejvyšší soud.

„Na krajském soudu se vracíme do stadia těsně před vyhlášením rozsudku,“ řekla v rozhovoru Bradáčová. Dokazování v Rathově kauze je podle ní skončené, protože Nejvyšší soud konstatoval, že daný skutek se stal, že má znaky trestného činu a že dokazování proběhlo kompletní.

Středočeský krajský soud Ratha uznal v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činnosti manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Rozsudek padl po dvou letech hlavního líčení, jehož podstatnou část zabralo přehrávání odposlechů.

Odvolací senát pražského vrchního soudu však rozhodnutí loni v říjnu zrušil. Měl vážné výhrady právě k odůvodnění odposlechů, které patří ke stěžejním důkazům a které označil za nezákonné.

Lenka Bradáčová v pořadu popsala, jak ji rothodnutí překvapilo. Pokud by Nejvyšší soud rozhodl jinak, respektovala ho. „Ale hodně bych přemýšlela o tom, jestli nadále chci pracovat a sloužit tomuto státu, protože pro mě byl ten rozsudek skutečně tak nepřesvědčivý, nakonec to, že jsme měli pravdu, vyplývá i z odůvodnění Nejvyššího soudu, kdy nám ve všech bodech toho podnětu ke stížnosti pro porušení zákona dal zapravdu,“ uvedla Bradáčová s tím, že rozsudek vyvolal velkou skepsi u některých jejích kolegů. „Vyvolalo to rozhodnutí mnoho otazníků, jak vůbec je možné takové rozhodnutí vydat, takto nepředvídatelné rozhodnutí, protože ta předvídatelnost soudních rozhodnutí je pro naši práci zásadní. Ale ani na minutu jsme nepochybovali o tom, že to přijmeme beze zbytku. Naopak. Začali jsme se zabývat hned argumentací, protiargumentací proti rozhodnutí vrchního soudu a vypracovali jsme podnět, který nakonec uspěl, takže to je pro mě ten podstatný výsledek,“ dodala.

Nejvyšší soud však před dvěma týdny na základě stížnosti podané ministrem spravedlnosti konstatoval, že vrchní soud v tomto případě porušil zákon ve prospěch obžalovaných. Příkazy k provedení odposlechů totiž hodnotil příliš formálně a některé jejich části vytrhával z kontextu. Nejvyšší soud ovšem nemohl rozhodnutí odvolacího senátu zrušit, a kauzou se tak bude opět zabývat krajský soud, kterému vrchní soud případ vrátil k dalšímu projednání.

(čtk, epa)