Návrh dnes ve výboru vyvolal kritiku některých poslanců

Kontrolní hlášení podle nejvyššího státního zástupce zafungovalo: Zaznamenali jsme pokles trestné činnosti v DPH

Orgánům činným v trestní řízení (OČTŘ) se daří zajišťovat v posledních letech násobně více finančních prostředků a majetku získaných z trestné činnosti, tento trend je znatelný od roku 2011. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman také ve svém pátečním vystoupení na odborné konferenci Karlovarské právnické dny konstatoval, že v roce 2016 výrazně poklesl nápad trestné činnosti v oblasti podvodů s daní z přidané hodnoty, což dal do souvislosti se zavedením tzv. kontrolních hlášení.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v těchto dnech připravuje výroční zprávu o činnosti státního zastupitelství za rok 2016. A z údajů poskytnutých soustavou státního zastupitelství je již zřejmé, že právě v oblasti podvodů s DPH, která svým objemem tvoří největší část trestné činnosti v oblasti daní, nastal v roce 2016 zlom, který nejvyšší státní zástupce dává jednoznačně do souvislosti se zavedením kontrolního hlášení. Podle Zemana navíc nyní daňová správa poskytuje orgánům činným v trestním řízení „lépe zpracované podklady“, což jim usnadňuje práci v jejím odhalování.

Zeman ve svém referátu s názvem „Způsob vyšetřování daňových trestných činů“ na Karlovarských právnických dnech upozornil na vysokou míru sofistikovanosti daňové trestné činnosti, kdy se na ní často podílí i daňoví poradci a další odborníci.

Státní zastupitelství na to reagovalo ustavením skupiny 15 státních zástupců, kteří fungují při všech krajských státních zastupitelstvích i u obou vrchních státních zastupitelství a jejichž činnost je koordinována Nejvyšším státním zastupitelstvím. V této souvislosti Zeman nepřímo kritizoval ustavení tzv. daňové kobry, jejíž činnosti se NSZ neúčastní. „Daňová kobra by nemusela být, kdyby příslušné orgány postupovaly tak, jak předpokládá zákon“, prohlásil Zeman v pátek na 25. ročníku Karlovarských právnických dnů.

(pd)