Masový vrah Breivik Foto: Facebook

Masový vrah Anders Breivik se nyní jmenuje  Fjotolf Hansen, chce svůj případ dostat k ESLP

Norský atentátník a masový vrah Anders Behring Brejvik změnil jméno na Fjotolf Hansen. Hansen se nyní jmenuje i jeho firma. Potvrdil to v pátek jeho právník. Den před tím Nejvyšší soud Norska zamítl jeho stížnost na nelidské podmínky ve vězení. Hansen – Brejvik hodlá podat na Norsko stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva.

O událostech informoval jako první  norský deník Verdens Gang (VG), zprávu dále převzaly agentury a světová média. Informace z rozhovoru pro deník VG Hansenův právník Oystein Storrvik následně potvrdil agentuře Associated Press: „Mohu potvrdit, že změnil své jméno, je to oficiální,“ uvedl pro AP Hansenův advokát.

Na otázku, proč se Brejvik rozhodl změnit jméno, odmítl obhájce poskytnout odpověď: „Nechci zveřejňovat obsah našeho rozhovoru,“ uvedl v pátek 9. června 2017 pro média.

Verdens Gang je norský tabloid a tzv. bulvární deník. Jeho informace proto ověřují tzv. respektovaná oficiální většinová média, což se stalo i v tomto případu.

Hansenova firma na výrobu bomby stále existuje

Anders Brejvik, nyní Fjotolf Hansen, odstřelil v červnu 2011 puškou celkem 69 osob na ostrově Utoya na táboře pro mládež z norské Labour Party poté, co zabil osm lidí a hodil bombu před vládní budovu v Oslu. „ Nikdy neprojevil lítost nad spácháním největší krutosti v poválečné historii Norska. Uváděl, že své oběti zabil proto, že byli v zajetí multikulturalismu. Před procesem pak šířil ideologický manifest podepsaný jménem Andrew Berwick,“ uvádí k událostem tisk.

Vyhledáním v norském obchodním rejstříku tisk zjistil, že také Brejvikova firma už nese nové jméno podle svého majitele: Brejvik Geofarm, zemědělská firma vytvořená Brejvikem za účelem získání hnojiv pro využití k výrobě bomby, je nyní registrovaná na jméno Fjotolf Hansen,“ uvádí tisk celkem překvapivou informace o tom, že firma dále existuje respektive že nedošlo k jejímu zrušení jako součást trestu jak by tomu pravděpodobně bylo v České republice  – a firma by nemusela vyrábět bombu, stačilo by krácení daní.

Fjotolf Hansen zamíří k ESLP

Zatímco příjmení Hansen je v Norsku velmi časté jméno, jméno Fjotolf je používané vzácně, pokud vůbec, komentuje Hansenův výběr nového jména tisk. Nyní osmatřicetiletý Hansen je uvězněn na 21 let s možností prodloužení.

Fjotolf Hansen, dříve Anders Brejvik, se stěžuje na svoji izolaci od ostatních vězňů z bezpečnostních důvodů od uvěznění v roce 2011 a ohledně podmínek ve vězení zažaloval norský stát. Jeho právník ve čtvrtek 8. června 2017 poté, co se Nejvyšší soud Norska odmítl případem zabývat, uvedl, že chce Hansen svůj případu po vyčerpání všech právních možností dostat k Evropskému soudu pro lidská práva.

Irena Válová