Foto: archiv

Rakouský ministr obrany: V migrační krizi se blížíme k roku 2015, možností je zavřít hranice s Itálií

V migrační krizi se blížíme ke kritickému roku 2015. Tentokrát statisíce lidí z Afriky a Asie připlouvají do Evropy středomořskou stezkou z Libye do Itálie. Rakousko je proto připraveno obratem uzavřít Brennerský průsmyk na hranicích s Itálií. Uvedl do v pondělí rakouský ministr obrany Hans Petr Doskozil. Za týden dovezly nevládní organizace z libyjských teritoriálních vod do Itálie 30% z celkem 10 000 přistěhovalců.

Tentokrát nejdou statisíce přistěhovalců z Afriky a Asie po souši, ale po tisících a desetitisících připlouvají na člunech po moři, odkud je vyzvedávají záchranné lodě a vozí na pobřeží Itálie.

Jen za poslední květnový týden jich vyzvedly 10 000, přičemž 30% z nich přivezly na základě tísňového volání nevládní organizace přímo z libyjských teritoriálních vod. Uvedl to v pondělí rakouský deník Kurier, podle něhož se podařilo získat tyto nové údaje z interních zpráv italského ministerstva vnitra. „Migrace středomořskou trasou se nachází o 30% výše nad loňskou úrovní. Od ledna do konce května dorazilo do Itálie 189 000 uprchlíků,“ uvádí doslova deník s odkazem na interní informace italského státu.

Situace v Itálii je zájem sousedního Rakouska

Podle rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila dochází v současnosti ke stejné situaci jako v roce 2015, kdy šly statisíce lidí z Afriky a Asie do Evropy pěšky balkánskou stezkou, ovšem s tím rozdílem, že nyní míří k přímému sousedu Rakouska – do Itálie po moři. „A stejně jako v roce 2015 ukazuje EU jen minimum zájmu,“ uvedl rakouský ministr, podle kterého Itálie je z tohoto hlediska k Rakousku v exponované poloze.

Podle deníku je z různých zdrojů známo, že v Libyii je připraveno k přeplavbě Středozemního moře až 6,5 milionu lidí pocházejících z rozpadlých států, států s občanskými válkami a příznivé počasí je důvodem pro zvyšující se počet připlouvajících. To je pravda ale jen částečně. Jak Česká justice informovala, společná zpráva afrických tajných služeb a Frontexu, identifikovala cesty, způsoby i důvody, proč se Afričané vydávají na cestu do Evropy. Jsou mezi nimi ekonomická situace, ale i kulturní trend a také samotné záchranné akce Evropanů, které zvyšují počet přistěhovalců i pašeráků. O zprávě tajných služeb se lze dočíst zde:

Itálie už buduje centra pro migranty v Africe

Podle deníku Itálie opakovaně vyzývá EU, aby konala, avšak bez viditelného úspěchu. Před dvěma týdny podepsala italská vláda v Římě dvě smlouvy s dvěma  africkými zeměmi, s Čadem a s Nigerem, o vybudování tranzitních uprchlických zařízeních podle mezinárodních standardů. Nejde však o zařízení, ve kterých by bylo možno podávat žádosti o azyl a žadatelé byli prověřováni, dodává deník.

Podle Doskozila by počet těchto center mimo EU měl být rozšířen o dalších pět až dvanáct a EU by měla tuto iniciativu Itálie podpořit. Kromě Libye je v hledáčku ještě Alžírsko, protože stále více a více nafukovacích člunů odjíždí nově od pobřeží této severoafrické země, uvádí deník.

Rakousko nedopustí rok 2015, zavře hranice

Na otázku deníku, zda je Rakousko na novou vlnu přistěhovalců připraveno, pak ministr obrany odpověděl „silným varováním“: Rakousko může kdykoli zavést řízení hraničního přechodu Brennerský průsmyk, přípravy byly provedeny. To by znamenalo uzavření hranic s následkem pro cestovní ruch, obchod a dojíždějící lidi. To je naše poslední možnost,“ uvedl Doskozil, podle kterého Rakousko nedopustí opakovaní roku 2015.

Do Itálie se podle Frontexu dostávají přistěhovalci několika cestami – Kalábrijsou a centrální středomořskou trasou. Nejvíce zastoupenými zeměmi původu přistěhovalců byly na středomořské trase od ledna do dubna 2017 Nigérie, Bangladéš a Guinea.

O změnách trendů, počtech a původu přistěhovalců a počtech žádostí o azyl Česká justice rovněž opakovaně informuje stejně jako o faktu, že Libye žádá přes embargo zbraně pro boj s násilnými a divokými skupinami pašeráků lidí.

Irena Válová