Premiér Bohuslav Sobotka Foto: vlada.cz

Sobotka: Stírání hranic mezi výkonnou a soudní mocí je nebezpečné

V Evropě se projevují snahy o stírání hranic mezi výkonnou a soudní mocí. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) to dnes při zahájení právnické konference v Brně označil za nebezpečný trend. Politický tlak na soudy, anebo dokonce jejich podřízení exekutivě, nejsou slučitelné s demokracií a právním státem, varoval Sobotka.

„Je nutné proti tomu bojovat vlastní agendou v rámci demokratického uspořádání,“ řekl Sobotka. Konkrétní země, kde trend prorůstání soudní a politické moci pozoruje, Sobotka nezmínil.

Konference věnovaná závaznosti soudních rozhodnutí je jednou z hlavních akcí k českému předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy. Česko se zaměřuje na práva menšin či boj s korupcí. „Hlavní bod je ale stále tentýž: chceme pracovat na tématech, která souvisejí s rozvojem demokracie a právního státu,“ uvedl premiér.

Živý přenos z konference zde.

Konference věnovaná závaznosti soudních rozhodnutí je jednou z hlavních akcí k českému předsednictví ve Výboru ministrů Rady Evropy. Česko se zaměřuje na práva menšin či boj s korupcí. „Hlavní záměr celého našeho programu je stále tentýž. Chceme v rámci našeho předsednictví pracovat na tématech, která souvisejí s rozvojem demokracie a právního státu,“ uvedl premiér.

Důležitost nezávislé justice zdůraznil Jagland ve svém úvodním projevu. Kde justice nefunguje, bují korupce a zneužívání moci, což může vést k nepokojům, konfliktům i válkám. V právním státě také justice dává limity politické moci, i když třeba zrovna disponuje majoritou. I když máte většinu, nemůžete si dělat co chcete, zdůraznil Jagland.

Česko podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nepatří k zemím, kde exekutiva zasahuje do nezávislosti soudního rozhodování. „Občasné pnutí mezi exekutivou a justicí je, myslím, součástí běžného vývoje každého státu a fakt, že tu vlastně je to pnutí, že se ukazuje, že obě ty složky mají dostatečné sebevědomí, že jsou připraveny hájit svou pozici, ukazuje, že ten vztah je zdravý,“ míní Pelikán.

Také podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala není v Česku problém z hlediska nezávislosti a nestrannosti soudního rozhodování, byť se samozřejmě v každém systému mohou objevit výjimky. Role soudů a exekutivy je vyvážená, míní Šámal. Připomněl ale, že Česko zatím nevyslyšelo doporučení Rady Evropy z hlediska nezávislosti justice jako celku.

Doporučením Rady Evropy je zřízení nejvyšší rady soudnictví, připomněl Jagland. Po určité formě justiční samosprávy dlouhodobě volají špičky české justice, ministr spravedlnosti se k myšlence staví rezervovaně.

(čtk)