Soudců se zmrazení platů politiků nedotkne, požívají zvýšené ochrany své nezávislosti

Soudy nemají jasno, jak kvůli novele od července postupovat v insolvenčních řízeních

Soudy zatím podle zjištění České justice nemají jasno, jak postupovat od července v insolvenčních řízeních Ministerstvo spravedlnosti v novele Insolvenčního zákona nedořešila otázku přechodných ustanovení, a tak není jasné, jak budou soudy od 1. července, kdy vstupuje v platnost, postupovat.

I když již většina krajských soudů přijala určitý výklad, nejasnosti přetrvávají, a začátkem tohoto týdne se budou řešit na poradě vedení krajských soudů s vedením obou vrchních soudů.  „Problematika insolvenční novely byla již soudy projednávána a bude se ještě řešit na společné poradě v příštím týdnu,“ odpověděla na dotaz mluvčí Marcela Trejbalová z Krajského soudu v Ústí nad Labem. „Obecně lze shrnout, že nejasnosti v přechodných ustanoveních jsou a budou nadále přetrvávat. Jedná se o ustanovení obecná (zákonodárce se do podrobnější úpravy nepustil) a bude nutno při jejich aplikaci vycházet vždy z konkrétní situace spolu s dostatečným výkladem jednotlivých obecných ustanovení,“ uvedla mluvčí KS v Brně Eva Sigmundová.

Norma, k jejímž cílům patří zprůhlednění insolvenčních řízení a zpřísnění podmínek pro poskytování poradenství v oddlužení, má platit od 1. července. Podle mluvčí Městského soudu v praze Markéty Puci zásadní je v tomto okamžiku použití přechodných ustanovení v souvislosti s tím, že rozhodnutí o úpadku bylo vydáno do 30. 6. 2017. „Náš insolvenční úsek vychází ze závěrů Zápisu z pracovní porady místopředsedů a soudců insolvenčních úseků krajských soudů s výkladem problémových pasáží novely soudci Vrchního soudu v Praze konané dne 19. 04. 2017 na Okresním soudu v Litoměřicích. Podle tohoto pokud bude rozhodnutí o úpadku spojené s povolením oddlužení vydáno do 30. 6. 2017, postupuje se kompletně podle staré úpravy. Včetně nařízení přezkumného jednání a svolání schůze věřitelů,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek