Údajně ovlivňované kauzy se týkaly drogových trestných činů

Za zpronevěru má jít exekutor Višváder na 11 let do vězení

Za zpronevěru 114 milionů korun a zneužívání pravomoci má jít bývalý exekutor Jozef Višváder na 11 let vězení. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud, který mu sečetl trest ze dvou podobných kauz. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Soud dnes rozhodl v případu, kde uznal Višvádera vinného z toho, že 44 poškozeným zpronevěřil přes 33 milionů korun. O peníze většinou přišli tak, že exekutor vymohl dlužnou částku, ale peníze jim neposlal na účet. Podle obžaloby peníze použil pro vlastní potřebu. Případ se týkal období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorského úřadu Praha-západ.

Do této kauzy mu soud přičetl také zpronevěru takzvané jistoty, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení – stavební firma Geosan Group. Soudy ho za to v minulosti potrestaly 8,5 roky vězení, jelikož převedl cizí peníze v letech 2011 a 2012 z depozitního účtu exekutorského úřadu na svůj soukromý účet i na účty dalších lidí a společností. Peníze rovněž použil pro osobní potřebu a k úhradě vlastních obchodních aktivit a především dluhů. Višváder se zatím ve vězení si odpykal pět a čtvrt roku.

Exekutorská komora navrhovala Višváderovo odvolání z funkce v roce 2006 v souvislosti s jeho odsouzením ke třem letům vězení za podvod. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale muže z úřadu neodvolal. Argumentoval tím, že Višváder spáchal trestný čin v době, kdy ještě nebyl exekutorem. V dalším období však vypukly kauzy, které se týkají zpronevěry.

Na Višvádera byl v minulosti vydán evropský zatykač. V březnu 2012 ho zadrželi rumunští policisté při jeho pokusu o přechod hranice s Ukrajinou. Soudům později tvrdil, že neutíkal, ale jel si do ukrajinské banky vyřídit úvěr, díky kterému prý hodlal osmdesátimilionovou jistotu vrátit zpět na účet exekutorského úřadu.

Višváderova kauza se promítla i do legislativy. Od ledna 2013 exekuční řád nově stanovil, že soudní exekutor musí vést vymožené prostředky odděleně od vlastních prostředků, a to na zvláštním účtu úschov. Toto opatření má zabránit smíšení exekutorových vlastních prostředků a peněz, které náležejí věřiteli či dlužníkovi.

(čtk)