Vietnamci v česku provozují řadu restaurací Foto: instagram

Zpráva o menšinách: EET Vietnamci zvládali, problém mají s pojištěním

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) loni nezpůsobilo vietnamským podnikatelům v Česku zásadní problém. Komunita naopak musela řešit potíže kvůli nedostatečnému zdravotnímu pojištění mnohých Vietnamců a Vietnamek. Sílí také snaha Vietnamu o kontrolu a ovládání vietnamských spolků v Česku. Uvádí to s odvoláním na vietnamského zástupce zpráva o situaci národnostních menšin v ČR za loňský rok. Dokument ve středu schválila vláda.

Lidé z Vietnamu jsou po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější skupinou cizinců v Česku. Na konci loňska jich s povolením v zemi žilo 58.080, z nich 48.571 trvale. Od roku 2010 do roku 2015 české občanství získala skoro tisícovka lidí z Vietnamu či s vietnamským původem. Na konci letošního dubna ministerstvo vnitra evidovalo 58.792 Vietnamců a Vietnamek, tvořili tak 12 procent cizinců. Trvale mohlo v zemi žít 49.142 z nich, tedy víc než čtyři pětiny.

Zástupce vietnamské komunity ve vládní radě pro národnostní menšiny Huu Uyen Pham uvedl, že se druhá generace Vietnamců a Vietnamek v Česku snaží „vystoupit ze stínu“ svých rodičů, víc být vidět a slyšet a ukazovat komunitu v lepším světle. Uplatňují se ve firmách i státních institucích.

Výroční zprávu vypracoval sekretariát rady vlády pro národností menšiny, v níž zasedají příslušníci 14 minorit. Pro vietnamskou komunitu bylo podle jejího zástupce loni „dominantní událostí“ zavedení EET. „Obavy byly a jsou velké. Podle dosavadních zkušeností však první vlna nevyvolala zásadní problém pro příslušníky vietnamské komunity,“ uvedl Huu Uyen Pham. Podotkl, že se první vlna EET týkala stravovacích a ubytovacích služeb, loni se tedy zapojila menší část vietnamských živnostníků a podnikatelů.

Zásadnější problémy měla komunita ale se zdravotním pojištěním. Veřejné pojištění totiž mohou mít cizinci jen za určitých podmínek, většina z nich si tak musí zaplatit pojištění u komerčních pojišťoven. „Je tu nezanedbatelný počet příslušníků, kteří platili pojištění v takové výši, aby splňovali zákonné povinnosti. Avšak v případě onemocnění jejich pojištění pokrývá pouze část nákladů léčby – a hlavně nemají prakticky žádný zdroj příjmu, který by pokryl nutné životní náklady,“ uvádí vietnamský člen rady.

Podle něj komunita zatím potíže řešila sbírkami, aby nemocní lidé měli z čeho žít či mohli odjet do vlasti. „Je zřejmé, že problém nejde dlouhodobě zvládat sbírkami. Situace bude o to horší, že takových případů bude přibývat a k této skupině se navíc přidají někteří starší živnostníci, kteří nebudou mít ve stáří dostatečné krytí z důchodového pojištění,“ dodal Huu Uyen Pham.

Loni na podzim vznikla Asociace Vietnamců v Evropě. Založili ji Vietnamci z různých zemí, zaregistrovala se a sídlí v Česku. Podle zprávy vietnamská strana pracuje na začlenění českých organizací Vietnamců „do svých struktur“. „Jde o snahy vlády Vietnamu o další kontrolu svých komunit v zahraničí a Česká republika byla vybrána jako centrum pro Evropu,“ uvádí se ve zprávě. Podle vietnamského zástupce se stupňuje „psychologická represe“ vůči těm, kteří chtějí zůstat nezávislí. Některým členům jednoho z českých spolků Vietnamců a jejich příbuzným vietnamské úřady zakázaly vstup do Vietnamu, jiní aktivisté byli při návštěvě vlasti u výslechu, dodal zástupce v radě.

(čtk)