Velvyslanectví Spojených států amerických Foto: firmy.cz

BIS učí státní úředníky bránit se zájmům mocností. Soudců a státních zástupců se to zatím netýká

Školení zástupců ministerstev na téma jak se bránit proti prosazování zájmů cizích mocností, jak poznat nežádoucí zájem a jak cizí mocnosti získávají informace, zahájily společně Bezpečnostní informační služba (BIS), Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a ministerstvo vnitra. Soudců a státních zástupců se zatím výcvik netýká, avšak není vyloučeno, že v budoucnosti budou školeni i tito zástupci státu, uvedl na dotazČeské justice mluvčí BIS Ladislav Šticha. Zájmy v ČR neprosazují jen Rusko a Čína, ale i tzv. vyspělé západní státy.

O probíhající akci informovala Bezpečnostní informační služba na svém webu, podle kterého je náplní obrana proti zájmu cizí mocnosti. „Cílem přípravy je, v souladu s Akčním plánem k Auditu národní bezpečnosti, lépe připravit úředníky na významných místech státní správy na to, jak se bránit snahám zahraničních špionů získat citlivé informace,“ uvádí BIS.

Jak snadné je nainstalovat úředníkovi odposlech

Podle informace Bezpečností informační služby se úplně prvního školení zúčastnili zástupci řady ministerstev. Experti ze zpravodajských služeb je učili, jak se chovat v přítomnosti neznámých lidí, jak rozpoznat nežádoucí zájem, co znamená bezpečné chování, jakým způsobem cizí mocností získávají informace a samozřejmě, jak se co nejlépe bránit. „Účastníci se shodli na tom, že prezentace pro ně byla velmi zajímavá a mnoho informací zcela nových. Někteří z přítomných připouštěli, že je například překvapilo, jak krátký čas stačí na to, aby do nestřeženého mobilního telefonu někdo nainstaloval nebezpečný program a získal přístup k datům včetně odposlechu. Zástupci ministerstev připouštěli, že v tomto ohledu se zatím asi chovali trochu bezstarostně,“ informuje BIS o reakcích na školení ze strany účastníků.

Podle BIS mohli v rámci výuky zástupci ministerstev nahlédnout do práce zpravodajských služeb a seznámit se s praktikami špionů. „Našim zájmem je především upozornit lidi ve státní správě, že i když si to nepřipouštějí, tak mohou být v hledáčku cizích mocností. Nemusí to být lidé přicházející do styku s utajovanými skutečnostmi, ale i řadoví úředníci, kteří mohou cizím špionům umožnit přístup do celého úřadu a k jeho informacím,“ upozorňuje ředitel BIS Michal Koudelka, podle kterého je vliv cizích mocností v ČR dlouhodobě podceňován a nejde pouze o vliv Ruska nebo Číny. „Špionáže se nezříkají ani vyspělé západní státy,“ upozorňuje BIS.

Nátlak na Pospíšila, Nečase a Bradáčovou v případu MUS

V tom lze řediteli BIS dát zcela za pravdu. Například na úřadu státního zastupitelství a na soudech prokazatelně prosazovaly zájmy prostřednictvím svých diplomatů a dvě z nejvyspělejších zemí světa: Švýcarsko a Spojené státy americké.

Pokusy švýcarského velvyslance André Regliho intervenovat do trestního řízení ve případu Mostecké uhelné společnosti a donutit český stát připojit se trestnímu řízení bez patřičné opory a důvodů, byly v tisku popsány už v roce 2011.
Už tehdy pro tisk ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil popsal jednání, které lze nazvat skandálním včetně chování pracovníků ministerstva spravedlnosti: ti totiž poslali nótu Švýcarska na Vrchní státní zastupitelství v Praze, které nemá ze zákona žádné oprávnění vykonávat zahraniční politiku České republiky a jednat s cizí mocností s výjimkou smluv o právní pomoci.

Rok poté popsal činnost švýcarského velvyslance v této trestní věci web Česká pozice financovaný současným stranickým lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. Babišův Web se pokusil vinu za MUS „hodit“ na vládu Mirka Topolánka, na vládu Petra Nečase nebo na státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

Bylo to totiž Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem, které v roce 2009 v z pokynu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké znovu otevřené věci vykonávalo dozor, jak vyplývá z citace Bradáčové v pozici náměstkyně KSZ v Ústí nad Labem. A to poté, co byla věc odložena.

 

Platforma českých státních zástupců na ambasádě USA

Švýcarsko není jediná země, jejíž diplomat se v minulosti nechoval standardně a v souladu s pravidly diplomacie. Nicméně v rozporu s normami se v minulosti chovali i někteří soudci.

Znám je případ náměstka nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové Jaroslava Fenyka, který podle uniklých materiálů z velvyslanectví USA chodil na americké zastoupení rovnou donášet. Jaroslav Fenyk byl v roce 2013 prezidentem jmenován ústavním soudcem. Text Dušana Šrámka pro týdeník Reflex o platformě některých státních zástupců včetně současného soudce Fenyka, kterou byla ambasáda USA, stále koluje na internetu včetně informace, že mluvčí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana byla dřívější ředitelka politické sekce velvyslanectví USA v Praze Helena Markusová. Sdružování českých státních zástupců s americkými diplomaty trvalo nejméně do roku 2015. V roce 2015 zpravodajský web Echo 24 dokonce uvedl, že český zákon o státním zastupitelství se…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová