Elektronický generátor rozdělování věcí má platit jen pro insolvence

Plánovaný systém automatického a náhodného přidělování kauz soudcům se bude vztahovat patrně jen na insolvence, nikoli na všechna řízení. Navrhovanou vládní novelu občanského soudního řádu dnes zúžila Sněmovna navzdory nesouhlasu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Předlohu ještě musí posoudit senátoři a podepsat prezident.

V současnosti se soudcům rozděluje práce podle postupného „kolečka“ daného rozvrhem práce. To může vést k tomu, že lze dopředu předpokládat, který soudce či senát bude řešit následující novou věc. Novinka, kterou prosazuje ministerstvo spravedlnosti, spočívá v tom, že v konečné fázi výběru by případ náhodně přidělil soudci počítačový systém.

Kritika vůči navrhovanému systému ovšem zněla z obou nejvyšších soudů i ze Soudcovské unie, na což dnes upozorňovali Martin Plíšek (TOP 09) a Marek Benda (ODS). Poslanci jej zúžili na insolvenční řízení na návrh předsedy ústavně-právního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD). Nepřijali požadavek Martina Plíška (TOP 09) na úplné vypuštění automatického mechanismu z předlohy.

Sněmovna novelou nepřevedla vymáhání pohledávek v justici na celní správu, jak chtělo prosadit poslaneckým pozměňovacím návrhem ministerstvo. V předloze ale navzdory dřívějšímu doporučení právního výboru ponechala převedení specializace Obvodního soudu pro Prahu 2 na řešení trestných činů v dopravě na všechny pražské obvodní soudy a snížení poplatku za antidiskriminační žaloby.

(čtk)