Itálie nezvládá nápor migrantů Foto: wikipedia

Itálie znovu žádá otevřít evropské přístavy pro migranty z Afriky, chce je sama rozvážet

Naléhavou výzvu, aby evropské země otevřely své přístavy pro lodě s desetitisíci přistěhovalci z Afriky vyslal opět v neděli večer italský ministr vnitra Marco Minniti. Jenže jde o technický a logistický problém: Do jiných přístavů by nebylo možné vozit Afričany po tisících. Itálie chce sama koordinovat a rozvážet migranty po moři. Padl i návrh aktivovat směrnici EU 2001/55 pro hromadný příliv osob.

Italský ministr vnitra Marco Minniti výzvu zveřejnil v neděli večer v deníku Il Messaggero po jednání o situaci v Itálii s partnery z Německa, Francie a se zástupcem Evropské komise a před evropským summitem v estonském Tallinu 6. července 2017. „Jsme pod mimořádným tlakem,“ řekl k tisícihlavým skupinám Afričanů, které už denně přivážejí lodě ze Středozemního moře  do italských přístavů.

Ve Středozemním moři operuje několik skupin

Doslova o „hordách přistěhovalců“, kteří přijíždějí do italských přístavů a se kterými potřebuje Itálie naléhavě pomoci, informoval už v sobotu před italsko-francouzsko-německým jednáním deník The Local. Počet v Itálii přistávajících přistěhovalců z Afriky a Asie se meziročně zvýšil o 19%. Vláda v Římě už v sobotu vyhrožovala, že uzavře italské přístavy pro soukromé lodě záchranářů na moři a že se zaslouží o zkrácení evropských podpor pro země, které Afričany nechtějí přesídlit na svoje území. To se týká i České republiky.

Že je záchrana afrických přistěhovalců od břehů Libye pro soukromé lodě i pro evropská a národní plavidla posláním i povoláním, ilustruje další výrok Minnitiho z neděle, kdy vyjmenovává, kdo všechno ve vodách Středozemního moře operuje: „Jsou zde lodě nevládních organizací, lodě z operace Sofia a lodě Frontexu a plavidla italské pobřežní hlídky,“ řekl Minniti. „Plaví se pod různými evropskými vlajkami. Jestliže jediné přístavy, kam berou uprchlíky, jsou italské, pak něco nefunguje,“ uvedl ministr vnitra.

„Jsem eurofil a byl bych hrdý, kdyby jediné plavidlo místo příjezdu do Itálie plulo do jiného evropského přístavu. Problém by to Itálii nevyřešilo, ale byl by to mimořádný signál podpory,“ dodal italský ministr vnitra.

Technicky lze však Afričany vozit jen do Itálie

Jenže do jiných evropských přístavů by nebylo možné vozit přistěhovalce z Afriky po tisících na jedné lodi, jak vyplývá ze stanoviska nevládních organizací. Jedna ze záchranných organizací SOS Mediterranee, která sdílí společnou loď s organizací Lékaři bez hranic, uvedla, že donutit lodě vezoucí přistěhovalce jet s nimi do jiného evropského přístavu bude logisticky obtížné.

Podle výroku zástupce SOS Mediterranee je totiž zhola nemožné vjet do jiného přístavu s více než tisícovkou Afričanů naložených na palubě: „Pokud takový příkaz přijde, nebudeme mít na výběr. Ale bude to zcela nemožné s více než 1000 lidmi na palubě,“ řekla mluvčí předmětné organizace Mathilde Auvillain agentuře AFP.

Navíc se musí záchranáři tak jako tak zastavit v Itálii kvůli palivu: „A pak stejně musíme zakotvit v Itálii kvůli doplnění paliva, jinak budeme zachraňovat sami sebe,“ vysvětlila mluvčí, proč nelze vozit Afričany jinam, než do Itálie.

Potápět lodě, rozšířit relokace na občany Nigérie?

Mezitím se v Itálii podle komisaře OSN pro uprchlíky „odehrává tragédie“ . Situace v přeplněných centrech začíná být kritická, Itálie je na hranici svých možností. „Co se před našima očima odehrává v Itálii, je rozvíjející se tragédie,“ uvedl komisař pro uprchlíky Filippo Grandi. Podle Mezinárodní organizace pro migraci bylo od začátku roku ze Středozemního moře zachráněno a přivezeno do Itálie 83 000 lidí, 2 160 osob zahynulo.

Ministr vnitra Minniti dále v neděli uvedl, že Řím se bude snažit přenést azylové řízení do Libye a do Evropy budou bezpečně převezeni jen ti, kteří „vyhrají“ právo na ochranu, cituje doslova deník The Local. Některá italská média ovšem bez uvedení zdroje publikovala, že Řím bude navrhovat kodex pro lodě soukromých záchranářů a ty lodě, které poruší pravidla, začne Itálie potápět. Podle deníku La Reppublica by jim však byl jen blokován přístup do přístavů.

Řím chce také postavit regionální centrum pro námořní jednotku, která by dozírala na všechny záchranné operace od Řecka přes Libyi až do Španělska, která by rozložila počty příjezdů přistěhovalců  mezi evropské země. Itálie také trvá na tom, aby se evropský relokační program určený občanům Sýrie a Eritreje rozšířil na občany Nigérie, uvádí deník.

Aktivujme směrnici pro hromadný příliv lidí

S návrhem naložit se situací stejně jako s válkou v Jugoslávii pak přišel vlivný italský zástupce katolické komunity Sant’Egidio, který navrhuje aktivovat směrnici EU z roku 2001, která byla navržena pro občany bývalé Jugoslávie a měla poskytnout přechodnou ochranu před válkou.  „Není to snad stejná situace, která se nyní odehrává ve Středomoří?“ vznáší otázku hlava komunity Marco Impagliazzo.

Jde o směrnici, která byla přijata tři roky před vstupem České republiky do Evropské unie 20. července 2001 a pojednává o minimálních normách pro poskytování dočasné ochrany v případě hromadného přílivu vysídlených osob a o opatřeních k zajištění rovnováhy mezi členskými státy při vynakládání úsilí v souvislosti s přijetím těchto osob a s následky z toho plynoucími. Tato směrnice však nebyla nikdy použita, dokonce ani v tzv. migrační krizi v roce 2015 nebyla z neznámých důvodů aktivována.

O situaci v Itálii informuje Česká justice opakovaně včetně publikování zprávy tajných afrických služeb o tom kdo jsou migranti a jak a proč se plaví do Itálie. Ze zprávy vyplývá, že situace je neudržitelná dlouhodobě a vlády zemí EU o tom vědí.

Irena Válová